Nieuws

Hoe nuttig is een gevangen drone?

Een Amerikaanse onderzoeks-drone werd onlangs gevangen en gefilmd in Iran, waar experts het ding nu onderzoeken. Maar hoeveel waardevolle informatie haal je uit zo’n vliegtuig?

De Amerikaanse top in Washington zal in ieder geval niet blij geweest zijn met de beelden van de RQ-170 Sentinel die werden uitgezonden door de Iraanse televisie. De Iraanse staatstelevisie zegt dat militaire experts bijna klaar zijn met het ophalen van de data.

Maar hoe makkelijk is het om informatie te extraheren uit een drone? Het hangt allemaal af van de staat waarin het toestel werd teruggevonden, zegt Nick brown, hoofdredacteur van Jane’s International Defence Review. “Het toestel kan crashen en uit elkaar vallen. De versie in de videobeelden kan een reconstructie zijn. Maar wanneer het vliegtuig relatief intact is gebleven, kun je er veel informatie uithalen.”

Radartests
Volgens Brown kunnen de Iraniërs radartests uitvoeren in een anechoïsche kamer. Zo komen ze te weten wat de radardoorsnede van het toestel is, en hoe detecteerbaar het dus is. Ze kunnen ook dingen bijleren over de meer exotische radarwerende vormen en materialen.

Sommige delen van de RQ-170, zoals het onderstel en vermoedelijk de fly-by-wire-technologie, komen uit bestaande vliegtuigen, dus ze bieden niet veel nieuwe technologieën. “De buit is waarschijnlijk het laadvermogen. We weten niet precies wat het laadvermogen is, maar vermoedelijk zijn er elektro-optische sensoren en/of een radar.”

“De RQ-170 draagt geen wapens en de twee bulten aan de bovenkant van de ramp zijn hoogstwaarschijnlijk radomes (radarkoepels) of satellietverbindingspunten die informatie naar de thuisbasis sturen.”

Bij de RQ-170 is de uitdaging volgens Brown niet het bouwen van het toestel, maar het luchtwaardig maken. “Het vliegtuig wordt bestuurd door complexe algoritmes. Een object met de vorm van een boemerang laten vliegen waar je wil is moeilijk. Het is enkel mogelijk door geavanceerde vormgeving, krachtige computers en software. Als je die informatie niet van de harde schijf kan halen, kun je dus alleen maar iets bouwen wat dezelfde vorm heeft.”

Al de controlealgoritmes zijn versleuteld. Het is dus niet zo simpel als een harde schijf uitlezen en nieuwe informatie in de plaats zetten, zegt Brown.

Kunnen de Iraniërs het?
Zijn de Iraniërs hiertoe in staat? De kans is groot. Ze hebben in het verleden al bewezen meesters te zijn in reverse engineering. Bovendien zijn ze erg bekwaam zonder dat ze hulp van buitenaf nodig hebben. Als ze de informatie delen met bevriende staten, kan dat Teheran heel wat politieke voordelen opleveren.

“Alles is mogelijk en theoretisch gezien kan Iran redelijk veel kopiëren van het basisplatform, maar het zijn de controlealgoritmes en de avionica die het toestel bruikbaar maken”, aldus Brown.

“Elke vorm van onbemande technologie is potentieel erg belangrijk voor Iran, Rusland en China”, zegt Elizabeth Quintana, airpower-onderzoekster aan het Royal United Services Institute. “Maar hoe nuttig het is hangt af van de toestand van het vliegtuig en of het zelfdestructieve mechanismen aan boord had.”

Het toestel kan foto’s nemen en gesprekken afluisteren, dus het heeft wel wat informatie aan boord. Niet in het minst over de platformen die het aan boord heeft – hoe ze werken, hoe ze communiceren met satellieten en hoe de Amerikanen ze bedienen. En het identificeren van de materialen die radarsignalen absorberen in plaats van ze terug te kaatsen zou ook erg handig zijn.

“Ik ken het niveau van wetenschappelijke expertise in Iran niet”, besluit Quintana. “Maar als het waar is dat China en Rusland delegaties hebben gestuurd, is dat heel wat.”

droneiranleger vsnieuwsonbemandvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken