Dat Apple is druk bezig met zijn nieuwe iPhones, zal voor niemand als een verrassing komen. Via Ming-Chi Kuo, analist bij KGI Securities, is er informatie over de toestellen naar buiten gekomen.

Het lijkt misschien nog niet zo, maar de huidige iPhones zijn al meer dan een half jaar op de markt. Apple is dan ook al ver in de ontwikkelingsfase van de nieuwe iPhones, die vermoedelijk in het tweede kwartaal van 2019 verschijnen. Ming-Chi Kuo, een bekende analist van KGI Securities, heeft alvast zijn kennis uitgesproken over de nieuwe iPhones. Kuo wist de afgelopen jaren vaak juiste informatie aan te leveren over de telefoons van Apple, voornamelijk omdat Kuo goede banden heeft met alle leveranciers van het bedrijf. AppleInsider heeft de informatie van Ming-Chi Kuo omgezet tot een tabel, met daarin de belangrijkste specificaties: zo ook de upgrades naar drie camera’s.

Groothoeklens-sensor

Tot en met de iPhone XS (Max) is het aantal camera’s, sinds de iPhone 7, gelimiteerd tot twee stuks. Met de nieuwe iPhones lijkt deze ‘limitatie’ doorbroken te worden. In de tabel is namelijk terug te lezen dat er ook een groothoeklens-camera bij zal komen. Volgens Kuo gaat het om een sensor met een 12 MP-resolutie, en bieden de lenzen een FOV (Field Of View) van 120-130 graden. Zoals met veel groothoeklenzen is er geen autofocus aanwezig: dat is simpelweg niet van belang, omdat met de scherptediepte vrijwel alle elementen in focus staan. Ook twee andere sensoren hebben een 12 MP-resolutie. Vermoedelijk zijn alle sensoren, ook de 12 MP-selfiecamera, afkomstig van Sony.

Ming-Chi Kuo - 1 - iPhone 2019

Naast de camera’s heeft Kuo ook zijn speculaties laten vallen over de schermen van de iPhones. Het zou in 2019 gaan om iPhones met schermformaten van 6,5, 5,8 en 6,1-inch. Bij de eerste schermen zou het gaat om OLED-panelen van Samsung en LG. Het laatste scherm, met een formaat van 6,1-inch, betreft een lcd-scherm. Vermoedelijk zal dat scherm zitten in een opvolger van de iPhone XR, de goedkoopste ‘nieuwe’ iPhone in de line-up. Verder laat Kuo weten dat de Lightning-poort niet vervangen zal worden, en dat de batterij dit jaar groter zal zijn. Ook is het mogelijk dat Apple dit jaar met ‘Wireless reverse charge’ komt, Huawei en Samsung brachten een vergelijkbare functie al eerder uit.

Renders iPhone-design

Over het design laat Kuo nog vallen dat er wederom een glazen behuizing aanwezig zal zijn. Dat is ook geen verrassing meer, gezien de ontwerpen van de voorgaande jaren. OnLeaks liet eerder al zien hoe de iPhone er mogelijk uit zou zien. In zijn renders waren eerder al drie camera’s te zien aan de achterkant. Nu Kuo dus ook bevestigd dat er drie camera’s aan de achterkant aanwezig zullen zijn, is het mogelijk dat de renders werkelijkheid worden. Vooralsnog mag je alles met een korrel zout nemen: de lancering zal vermoedelijk pas in september plaatsvinden. Er kan in de tussentijd nog het een en ander veranderen. Toch geeft het een goed beeld waar Apple mee bezig is.