WhatsApp Facebook delen

Kwetsbaarheden in WhatsApp gaven Midden Oosterse landen mogelijk toegang tot de accounts van mensenrechtenactivisten.


Vorig jaar ontdekte WhatsApp een kwetsbaarheid in hun app die hackers toeliet om met een simpel telefoontje iemands account over te nemen. Nu blijkt dat er recent ook makkelijk Pegasus-spyware van de Israëlische NSO Group op geïnstalleerd kon worden en dat zelfs zonder dat de gebruiker een oproep moest aannemen. Dit gaf de aanvallers onder andere toegang tot de camera en microfoon.

Wie de boosdoeners juist zijn is niet geweten, maar verschillende vingers wijzen in de richting van het Midden Oosten, waar landen de software zouden kunnen gebruiken om kritiek op hun praktijken rond mensenrechten op te sporen. Zo werd er op 12 mei een telefoon van een Britse advocaat en mensenrechtenactivist (onsuccesvol) aangevallen. NSO verkoopt zijn software ook vooral aan intelligentiediensten in het Midden Oosten.

WhatsApp kwam ook tot gelijke conclusies en heeft de Amerikaanse justitie en diverse mensenrechtengroepen op de hoogte gebracht. NSO ontkent uiteraard dat het hier iets met te maken heeft. Het bedrijf zegt niet verantwoordelijk te zijn voor wat anderen met hun software doen.


De kwetsbaarheid werd in de laatste WhatsApp-patch van 13 mei opgelost.


Gerelateerde artikelen

10 beste beveiligingstips voor je smartphone

De beveiliging van een smartphone is helemaal anders dan die van een computer. Bovendien is dit voor velen nog onbekend terrein. We helpen je met een routebeschrijving op weg.

6 tips om je smartphone sneller te maken

In het begin is je Android-smartphone bliksemsnel, maar na verloop van tijd stapelen de haperingen zich op. Met deze tips maak je van je drietakt terug een race-telefoon.

Aan de slag met LastPass: vergeet nooit meer een wachtwoord

LastPass is één van de meest populaire wachtwoordmanagers van het moment. Wij gaan er stap voor stap mee aan de slag.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.