Google Chrome is populairste browser van 2019
Google kan je vandaag de dag gerust het gezicht van het internet noemen. De zoekmachine is op dagelijkse basis goed voor miljarden zoekopdrachten, en populaire applicaties zoals Gmail en Maps zijn ook binnen hun categorie marktleider.
Ook de browsers van Google gaan het goed voor de wind. Dat blijkt in ieder geval uit een recente studie van het cybersecuritybedrijf Precise Security. Dat voerde een marktstudie uit naar het globale gebruik van verschillende browsers voor zowel PC/laptop, smartphones als tablets. Het bedrijf drukte de resultaten uit in percentages marktaandeel, waardoor we moeilijk kunnen spreken over concrete gebruikersaantallen.
Go Google
De cijfers illustreren een gigantische en globale dominantie van Google. Google for Android, de mobiele browser van Google, heeft een globaal marktaandeel van maar liefst 33%. De browser is natuurlijk sterk gesteund door het feit dat quasi alle toonaangevende smartphonemerken buiten Apple steunen op Android. Dat heeft het vooral te danken aan een gigantische dominantie in Azië, waar het op zichzelf goed is voor 44%. Ook in Europa haalt Google for Android moeiteloos 25%.
Het meest plezierige voor Google is dat de grootste concurrent uit eigen hoek komt. Chrome 78.0, de meest recente versie van de desktopbrowser, prijkt op een mooie tweede plaats met wereldwijd een marktaandeel van 25%. Tellen we de mobiele en desktopversie van Google Chrome bij elkaar, dan bestrijkt Google overal zonder moeite meer dan de helft van de markt.
Apple lijkt de enige te zijn die nog ietwat in de buurt komt van Google. Dat komt omdat iPhone-gebruikers trouw blijven zweren aan Safari. Vooral in Noord-Amerika is de browser een geduchte concurrent voor Google en slaagt hij er daar zelfs in om een groter marktaandeel te behalen dan Chrome for Android.
Firefox en Internet Explorer
Waar winnaars zijn, zijn natuurlijk ook verliezers. Firefox en Internet Explorer gingen er in vergelijking met een jaar geleden op achteruit. Firefox blijft nog wel de populairste die niet eigendom is van een ‘groot’ technologiebedrijf. Het globale marktaandeel zakte wel voor het eerst tot onder de 5%. In principe heeft Firefox zeker niet de ambitie om de ‘grootste’ te zijn. Het is een browser die zich eerder wil onderscheiden door gebruikers veel controle te geven over hun privacy.
Ook Internet Explorer is hoe langer meer een bedreigde diersoort aan het worden. Het marktaandeel bedroeg in 2019 nog geen 1,5%. Microsoft Edge, dat in principe de opvolger moet zijn van Explorer, weet ook de Windows-gebruikers nog niet echt te gebruiken. De standaardbrowser haalt nog lang geen 5%, wat betekent dat hij op quasi alle PC’s vervangen wordt door Google Chrome en in mindere mate Firefox.
LEES MEER: Wat is de beste browser voor 2020?