OnePlus Watch 3 review: de beste WearOS-smartwatch werd nog beter

OnePlus Watch 3 - Obsidian Titanium
OnePlus is de voorbije jaren zijn assortiment van niet-smartphones druk aan het uitbreiden. Dat gaat soms met vallen en opstaan. De OnePlus Pad was bijvoorbeeld meteen een schot in de roos, terwijl de budgetvriendelijke Pad Go eerder een misser was. Voor de smartwatches van het merk is het omgekeerd. De originele OnePlus Watch was met zijn eigen besturingssysteem en beperkte nauwkeurigheid niet meteen een schot in de roos, maar drie jaar later wist OnePlus iedereen te verbazen door de eerste WatchOS smartwatch te ontwikkelen met een batterijduur van meer dan 100 uur. De OnePlus Watch 2 werd al snel vergezeld door de de meer toegankelijke Watch 2R. Een sterk duo smartwatches in het assortiment, en we waren daarom enigszins verrast toen in februari de OnePlus Watch 3 werd aangekondigd. Wat kon er op zo’n korte tijd immers nog verbeterd worden?
Verfijnd ontwerp
De OnePlus Watch 3 behoudt grotendeels het ontwerp van zijn voorganger. De wijzerplaat bestaat nog steeds uit een hoogwaardig stainless steel dat tegen een stootje kan en ook het 47mm-formaat blijft behouden, al zijn de bezels fel verkleind om meer schermruimte te bieden. Dat is positief, maar lost het probleem niet op dat de Watch 3 net zoals zijn voorganger zeer groot aanvoelt. Voor iemand met grote handen en polsen stoort dit niet, maar bij een rondvraag kregen we voornamelijk vanuit vrouwelijke hoek opnieuw hetzelfde te horen als vorig jaar: dit horloge is veel te groot en ik zou het niet willen dragen. Een gemiste kans, want een kleiner model was misschien wel de grootst mogelijke innovatie.

Vorig jaar haalden we aan dat het jammer was dat de kroon niet echt functionaliteit had, hoewel je er wel aan kon draaien. Dit heeft OnePlus voor de Watch 3 verbeterd, waardoor de functionaliteit nu vergelijkbaar is met degene die je bij de Apple Watch ziet. De kroon laat je zo in- en uitzoomen op het app-scherm, wat het per ongeluk starten van de verkeerde app omdat je vingers te groot zijn vermindert. Even handig is dat je de kroon kan gebruiken om te scrollen, bijvoorbeeld om ‘s ochtends je slaapverslag door te nemen. Heerlijk wanneer merken naar feedback luisteren. De kroon kan ook gebruikt worden om de camera te bedienen, maar daarvoor heb je wel een recente OnePlus-smartphone zoals de OnePlus 13 nodig.
Display en wijzerplaten
Het scherm van de OnePlus Watch 3 is een 1,5-inch LTPO AMOLED-scherm dat een maximale helderheid van 2200 nits kan bereiken in zonnige omstandigheden. LTPO maakt het mogelijk om de verversingssnelheid automatisch aan te passen op basis van je gebruik. Activeer je het Always-on-Display bijvoorbeeld, dan zal er vooral 1Hz gebruikt worden en dat bespaart natuurlijk batterij, al gebruikt AoD uiteraard nog steeds meer dan het scherm zichzelf te laten uitschakelen.
Wat ook extra batterij verbruikt zijn de video wijzerplaten. Hier kan je zelf een korte video voor voorzien, wat natuurlijk creatieve mogelijkheden met zich meebrengt. Een leuke extra ten opzichte van de OnePlus Watch 2. Ben je je video beu, dan zijn er genoeg wijzerplaten om uit te kiezen, de meeste zelfs volledig aanpasbaar om de informatie te tonen die jij wil zien.
Gezondheid
Steeds meer smartwatches zetten je gezondheid centraal. Sport tracking is daarbij natuurlijk het meest voor de hand liggend, maar je hoeft geen fanatieke sporter te zijn om heel wat nuttige informatie over je lichaam uit de OnePlus Watch 3 te halen. Er worden maar liefst zeven metrics bijgehouden over je gezondheid: hartslag, ECG (hartritme), bloedzuurstof (SpO2), mentaal welzijn, temperatuur van je pols, slaapkwaliteit en vasculaire leeftijd (leeftijd van de aderen). Al deze data wordt doorheen de dag verzameld, maar je kan ook voor een snelle gezondheidscheck-in kiezen. Deze duurt zo’n 30 seconden en geeft je meteen een uitgebreid overzicht.
Twee metrics die er voor ons uitsprongen, waren slaapkwaliteit en mentaal welzijn. Slaapkwaliteit lijkt bij de Watch 3 nauwkeuriger te werken dan bij zijn voorganger, al zou dit ook kunnen zijn omdat de horlogeband enkele aanpassingen gekregen heeft om beter aan de pols aan te sluiten. Wel wordt snoozen in de ochtend nog steeds gezien als een onderbreking van je slaap, wat voor een lagere score zorgt. Het zou fijn zijn als de Watch 3 zijn slaapdata zou aanpassen op basis van wat het weet over je alarm.

Mentaal welzijn geeft dan weer meer inzicht over hoe je je voelt doorheen de dag en is een goede tool om je werkdag te evalueren. Even rondwandelen tijdens de lunchpauze zal bijvoorbeeld al snel een betere score geven en eens je dat beseft, doe je vaker moeite om dat ook effectief te doen.
Alle data kunnen uitgebreid bekeken worden in de OHealth-app van OnePlus en het is ook daar dat je extra details over je work-outs (meer dan 100 soorten sport worden ondersteund) kan vinden. Op basis van onze data lijkt de meeste informatie nauwkeurig, al kan het automatisch detecteren van een work-out naar onze mening nog verbeterd worden. Soms ben je immers al even aan het lopen voor de Watch 3 dit doorheeft en mis je een deel van je work-out. Zelf activeren blijft dan ook de beste optie. De vernieuwde dual-frequency GPS houdt ook nauwkeurig bij waar je je bevindt, vooral in volgebouwde gebieden.
Opnieuw een ongeziene batterijduur
Ondanks alle verbeteringen aan de Watch 3 zal de batterijduur ongetwijfeld een van de sterkste verkoopargumenten blijven. Honderd uur was vorig jaar al ongezien voor een WearOS-smartwatch en de OnePlus Watch 3 houdt het maar liefst 120 uur vol. Een verbetering van 20 procent dus, wat overeenkomt met de grotere batterij, die nu een capaciteit heeft van 631mAh in vergelijking met de 500mAh van de Watch 2. Of je die 120 uur gaat halen zal afhangen van je gebruik.
In Smart Mode is het alvast geen probleem. Zonder grote aanpassingen te maken haalden wij recht uit de doos bijna 7 dagen aan batterijduur bij wat we gemiddeld gebruik noemen. We droegen de Watch 3 voor het merendeel van elke dag en meestal ook ‘s nachts. Vanaf 20 procent gebruikten we de power saving mode. OnePlus claimt 16 dagen in power saving-modus en hoewel we zo lang niet hebben kunnen testen, lijkt ons dat wel zeer haalbaar.
Gebruik je zwaardere functies zoals dynamische wijzerplaten, het Always-on-Display, Hey Google of het tracken van je ademhaling om problemen op te sporen, dan zal je de batterijduur korter zien worden tot zo’n drie dagen. Hoeveel uren je exact haalt maakt op zich weinig uit. Wat belangrijk is, is dat het nooit frustrerend is wanneer de Watch 3 toch eens een keer opgeladen moet worden, iets dat bij smartwatches met één of twee dagen batterijduur wel het geval is. VOOC snelladen helpt ook, want na 10 minuten opladen kan de OnePlus Watch 3 er weer voor een dag tegenaan.

OnePlus haalt deze prestaties met dank aan hun dual-engine-architectuur die twee chipsets naast elkaar gebruikt, elk met hun eigen besturingssysteem. De Snapdragon W5 zorgt net zoals bij de Watch 2 voor de prestaties van Wear OS 5 en de nieuwe batterijvriendelijke BES 2800-chipset draait het RTOS (Real-Time Operating System) en zorgt ervoor dat alles gebeurt wanneer het moet gebeuren. Deze laatste doet al het werk dat op de achtergrond gebeurt (zoals notificaties raadplegen) en activeert de krachtigere W5 wanneer je bijvoorbeeld Wear OS-apps opstart.
Eindoordeel OnePlus Watch 3
De OnePlus Watch 3 maakt opnieuw heel veel kans om een van de beste smartwatches van het jaar te worden. OnePlus heeft immers op basis van gebruikersfeedback handige verbeteringen doorgevoerd om deze generatie nog beter te maken. Upgraden van de nog steeds uitstekende Watch 2 raden we niet meteen aan, maar wie zijn aanwezigheid in het OnePlus ecosysteem wil uitbreiden doet met de Watch 3 een prima koop.