Resultaten corona enquête: 75% van Belgen werkt thuis
Sinds dinsdag 17 maart houden onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen, in samenwerking met de KULeuven en de Universiteit van Hasselt, elke week een enquête rond de maatregelen voor het coronavirus die 13 maart van kracht gingen. Via de enquêtes willen de onderzoekers in kaart brengen hoe goed de maatregelen worden opgevolgd, en hoe mensen hun dagelijkse leven aanpassen. Het gedrag van mensen kan waardevolle data aanleveren om de verdere evolutiecurve van het virus te voorspellen.
De Universiteit van Antwerpen heeft op zijn website ook al de eerste bevindingen uit de vragenlijsten van vorige week en de week daarvoor gepubliceerd. De eerste enquête werd door meer dan 500.000 Belgen ingevuld. Dat aantal zakte vorige week lichtjes naar 360.000 volledig en 90.000 deels ingevulde vragenlijsten. Toch zijn de onderzoeker nog steeds zeer tevreden met de steekproef die ze hebben weten verzamelen.
75% van Belgen werkt thuis
We namen enkele van die bevindingen onder de loep en vooral de cijfers over thuiswerken trokken daarbij onze interesse. Waar thuiswerken vroeger bij de meeste bedrijven meer uitzondering dan regel was, is die situatie op slechts enkele weken spectaculair omgekeerd. In de eerste enquête gaf 67% al aan toen voornamelijk thuis te werken. Dat percentage steeg vorige week al tot 75%. Dat betekent dat dus ongeveer drie op vier Belgen nu voornamelijk van thuis werkt.
Toch zijn er dus nog heel wat werkgevers die de maatregelen niet opvolgen. De meeste respondenten die aangeven nog naar het werk te moeten gaan doen dat omdat het voor hen ook niet anders kan, denk maar aan het medische en zorgpersoneel. 12% zou van hun werkgever geen toestemming krijgen om vanuit thuis te werken. Als werknemers toch op locatie werken, dan worden de nodige voorzorgmaatregelen wel genomen. Ook in hun dagelijkse omgang met anderen hebben mensen de nodige aanpassingen gemaakt. Na twee weken lijken we dus wel te mogen stellen dat de overheidsmaatregelen goed worden opgevolgd.
Mentale gezondheid
Vorige week werd ook gepeild naar de mentale gezondheid. Het verminderen van sociale contacten of gevoelens van verveling kunnen na lange tijd zwaar doorwegen op iemands psychische toestand. En dat blijkt zich bij heel wat Belgen al voor te doen. 1 op 3 respondenten zei zich moeilijker te kunnen concentreren, terwijl 42% zich meer onder druk voelt staan of vaker neerslachtig voelt dan gewoonlijk. Zo veel mogelijk in contact blijven via virtuele kanalen (bekijk onze lijst van 8 gratis belapplicaties!), routines behouden en indien mogelijk in open lucht ontspanning zoeken zijn goede tips om ook mentaal gezond te blijven.
Deel 3 staat online
Aangezien het weer dinsdag is, gaat de coronastudie gewoon verder. Om 10u ’s ochtends is de derde enquête online gegaan. Die kan iedereen die wil invullen tot 22u ’s avonds, ook al miste je een eerdere enquête. Deelnemen kan via deze link!