YouTube kondigt nieuwe regels aan tegen verspreiding complottheorieën
QAnon is een van de complottheorieën waarvan YouTube de verspreiding wil tegengaan. Aanhangers van het omstreden, uiterst rechtse QAnon geloven onder meer dat de Amerikaanse president Donald Trump buiten het zicht van de wereld de strijd aangaat tegen een groep personen die hem probeert te ondermijnen. De ‘Anons’ beschuldigen daarnaast prominente Hollywoodsterren en Democraten ervan schuldig te zijn aan pedofilie en satanisme. Er is echter geen bewijs van deze aantijgingen.
Context
Al langer strijdt YouTube tegen dergelijke complottheorieën. Het bedrijf is vanaf 2019 gestart met het drastisch verlagen van het bereik van dit soort video’s. Het aantal kijkers zou al met zeventig procent zijn gedaald. Zo’n tienduizend video’s en kanalen van QAnon-aanhangers zijn volgens YouTube inmiddels verwijderd of gedeactiveerd. Als video’s over complottheorieën een persoon of groep tot doelwit maken, worden deze door YouTube verwijderd, zegt het bedrijf. De context blijft echter wel belangrijk, aangezien YouTube zegt wel ruimte te geven voor journalistieke berichtgeving over dit soort theorieën.
Ook Facebook treedt harder op tegen dit soort materiaal. Daar worden onbewezen samenzweringstheorieën ook verwijderd als deze niet expliciet oproepen tot geweld. Dit geldt ook voor dochterbedrijf Instagram.