Nieuws

YouTube kondigt nieuwe regels aan tegen verspreiding complottheorieën

youtube scams met elon musk
YouTube introduceert nieuwe regels in een poging om iets te doen tegen de verspreiding van complottheorieën die oproepen tot geweld. Het videoplatform stelt dat het geen podium wil bieden aan theorieën als QAnon en Pizzagate, die geweld tegen mensen rechtvaardigen.

QAnon is een van de complottheorieën waarvan YouTube de verspreiding wil tegengaan. Aanhangers van het omstreden, uiterst rechtse QAnon geloven onder meer dat de Amerikaanse president Donald Trump buiten het zicht van de wereld de strijd aangaat tegen een groep personen die hem probeert te ondermijnen. De ‘Anons’ beschuldigen daarnaast prominente Hollywoodsterren en Democraten ervan schuldig te zijn aan pedofilie en satanisme. Er is echter geen bewijs van deze aantijgingen.

Context

Al langer strijdt YouTube tegen dergelijke complottheorieën. Het bedrijf is vanaf 2019 gestart met het drastisch verlagen van het bereik van dit soort video’s. Het aantal kijkers zou al met zeventig procent zijn gedaald. Zo’n tienduizend video’s en kanalen van QAnon-aanhangers zijn volgens YouTube inmiddels verwijderd of gedeactiveerd. Als video’s over complottheorieën een persoon of groep tot doelwit maken, worden deze door YouTube verwijderd, zegt het bedrijf. De context blijft echter wel belangrijk, aangezien YouTube zegt wel ruimte te geven voor journalistieke berichtgeving over dit soort theorieën.

Ook Facebook treedt harder op tegen dit soort materiaal. Daar worden onbewezen samenzweringstheorieën ook verwijderd als deze niet expliciet oproepen tot geweld. Dit geldt ook voor dochterbedrijf Instagram.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business