Nieuws

Opgelet! Phishers vallen nu ook je agenda aan

Verschijnen er ongeplande afspraken in de agenda van je smartphone? Wees dan extra voorzichtig; hier zit meer achter.

Hackers en cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren uit om ons online aan te vallen. Ze beseffen dat we steeds meer argwaan hebben ten opzichte van vreemde mails en sms’en. Dus moeten ze op zoek gaan naar nieuwe trucs die we nog niet kennen. Een populair target voor phishers blijkt tegenwoordig de agenda op je smartphone te zijn.

Frederik Van de Meulenbroucke van Phished legde deze ochtend aan Radio 2 uit hoe dat in zijn werk gaat. Via pop-ups die je wegklikt tijdens het surfen voegen de hackers de gekste afspraken toe aan de agenda-app op je smartphone. Die afspraken zijn in feite een afleidingsmanoeuvre. Agenda-afspraken geraken makkelijker door de spamfilter van je smartphone dan phishingmails of -berichten, waartegen de algoritmen in je smartphone beter getraind zijn. Omdat je plots afspraken in je agenda ziet verschijnen die jezelf niet hebt aangemaakt, ga je misschien denken dat je per ongeluk een virus op je smartphone geïnstalleerd hebt. En dat is het moment waarop ze het phishingnet uitgooien. Je krijgt een mail met een uitnodiging voor een gratis antivirusprogramma. Hier zit dan natuurlijk het echte virus achter.

Hoe hou je je agenda veilig?

Van de Meulenbroucke raadt aan om de afspraken in je agenda en de daaropvolgende berichten zo lang mogelijk te negeren. Als je je toch stoort aan de afspraken, kan je ze nog wel veilig uit je agenda-app verwijderen. Klik in ieder geval nooit op verdachte links die je via mail aankrijgt. Deze zeven tips helpen je om een phishingmail te herkennen. Ook voor sms-berichten ben je de komende tijd best extra alert. Al meer dan 10.000 Belgen zijn getroffen door een grootschalige campagne met berichten die valse track & trace-codes bevatten van bpost.

Phishing is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit in ons land. Het neemt ook steeds grotere proporties aan. Vorig jaar maakte criminelen voor meer dan 34 miljoen euro buit via phishinglinks.

beveiligingmobielphishing

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600