Nieuws

10.000 Belgen getroffen door valse bpost-sms

Let op als je een sms-bericht in naam van bpost ontvangt. Er is een grootschalige phishingcampagne aan de gang in ons land.

Als je een sms ontvangt van bpost met de melding dat je pakje onderweg is, wees dan waakzaam. De Belgische postdienst stuurde via hun officiële Twitteraccount op zondag al een verwittiging uit dat klanten een valse sms in hun naam zouden ontvangen hebben. In de sms krijg je een link om je pakketje te volgen. Klik je echter op de link, dan haal je een virus binnen dat wijzigingen aanbrengt aan je besturingssysteem. Zo kunnen criminelen toegang krijgen tot al je persoonlijke gegevens die je hebt bewaard op je smartphone. Het virus kan zich via je contactenlijst ook snel verspreiden naar andere smartphones.

Duizenden Belgen hebben de sms de voorbije dagen al ontvangen en daar zal het zeker niet bij blijven. Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt voor ‘een tsunami aan valse sms-berichten’ die ons de komende dagen zal overspoelen. Wees dus extra alert. Zelfs als je een pakketje verwacht van bpost, mag je nooit zomaar op een link klikken die je via sms krijgt. Toch zijn al zeker 10.000 Belgen in de val gelopen.

Loop niet in de val

Bpost maakt duidelijk dat ze nooit links om een verzending te volgen via sms sturen. De status van een verzending kan je veilig doen via je je unieke Track & Trace-code in de My bpost-app, het mobiele platform van de postdienst. Is het kwaad toch al geschied, dan raadt Safeonweb je aan om je fabrieksinstellingen te herstellen en nadien al je wachtwoorden te veranderen. Verdachte mails of sms-berichten kan je ook altijd melden via het mailadres verdacht@safeonweb.be.

Het nieuws toont aan hoe groot het gevaar van phishing ook in ons land is. In 2020 wisten cybercriminelen voor 34 miljoen euro buit te maken. Iedereen met een smartphone loopt dagelijks risico om een gevaarlijke sms te krijgen. Het is dus cruciaal om te weten hoe je een phishing-sms of -mail kan herkennen. Maar een recente studie van Febelfin toonde aan dat lang niet iedereen, vooral onder jongeren, voldoende bewust is van de gevaren van phishing. Aan de hand van deze zeven tips kan je een phishingbericht herkennen vooraleer het te laat is.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business