Febelfin: “Jongeren onvoldoende geïnformeerd over phishing”
Uit een onderzoeksrapport dat Febelfin eind maart publiceerde leerden we al dat phishing een groeiend securityprobleem is in ons land. De inspanningen van banken om verdachte transacties te blokkeren ten spijt kunnen zij niet voorkomen dat Belgen in de val lopen. In 2020, een jaar waarin online fraude explodeerde door de versnelde digitale transformatie, maakten criminelen maar liefst 34 miljoen euro buit via sluwe phishingtrucs.
Phishing is geen vervelende bijwerking van de coronapandemie. De Belgische cybercriminaliteitscijfers zitten al jarenlang in de lift. Volgens Febelfin is die stijging te wijten aan onvoldoende kennis over online fraude bij een groot deel van de bevolking. Cijfers tonen aan dat 12% van de Belgische bevolking nog nooit van phishing gehoord heeft. Het schoentje knelt nog harder bij jongeren. In jongere leeftijdscategorieën zou 30%, bijna één op de drie, niet weten wat phishing is. Hoe minder kennis je hebt, hoe kwetsbaarder je bent. Dat spreekt voor zich.
Belang van sensibiliseren
De strijd tegen phishing vormt één van de topprioriteiten van de financiële sector. Febelfin meent dat die strijd maatschappelijk breed moet aangepakt worden. Sensibilisering en opleiding van vormen daarbij centrale componenten om mensen bewust te maken van de gevaren van online fraude en hoe ze die gevaren kunnen omzeilen. De financiële belangengroep heeft op hun website een infobrochure online geplaatst die iedereen gratis kan downloaden. In de brochure leer je meer over phishing en klassieke phishingtechnieken alsook hoe banken de strijd tegen phishing aanpakken. Zo ben je cybercriminelen in het vervolg te slim af als ze je aan de haak proberen te slaan.
Wij doen uiteraard ook graag ons duit in het zakje om phishing te bestrijden. In dit artikel lees je zeven gouden tips om een phishingmail te herkennen. Maar cybercriminelen zitten ook niet stil. Een sluwere phishingtechniek die we meer en meer zien opduiken is ‘pdf-phishing’, waarbij de valse links achter een pdf-document verstopt zitten. Hier lees je vijf trucs om deze vorm van fraude te herkennen voor het te laat is.