Zuid-Korea zet rem op commissies Apple en Google
App-ontwikkelaars uit Zuid-Korea zullen binnenkort mogelijk iets meer verdienen aan hun apps. Het parlement van Zuid-Korea stemde gisteren een wet door rond de betalingssystemen van grote app-winkels zoals die van Apple en Google. Dat meldt Reuters in een persbericht. Deze wet verbiedt app-winkels van ontwikkelaars te dwingen enkel van hun betaalsystemen gebruik te maken. De app-ontwikkelaars zullen dus in de toekomst hun eigen alternatieve betaalmethodes kunnen doorvoeren om zo de commissies van de platformen te omzeilen. De wet werd met 180 stemmen van de 188 goedgekeurd.
Welkome wetgeving?
Momenteel vragen de app-winkels van Apple en Google 30 procent commissie bij de aankoop van apps en in-app aankopen. App-ontwikkelaars die minder dan één miljoen dollar omzet per jaar betalen moeten slechts 15 procent commissie afgeven aan Apple. Betalingen lopen steeds via eigen betaalplatformen van de app-winkels. App-ontwikkelaars hebben dus vaak geen andere keuze dan de commissies te aanvaarden indien ze hun apps op de grote platformen willen aanbieden.
De Zuid-Koreaanse wet zou daar dus verandering in kunnen brengen. De wetgeving zou tevens de app-winkels verplichten om zijn gebruikers beter te beschermen tegen schade en om in te springen bij problemen rond betalingen, annulaties of terugbetalingen. Ze zouden ook niet zomaar apps mogen verwijderen of hun verschijnen in de online winkels mogen vertragen.
Als de techreuzen er niet in slagen om aan de voorwaarden te voldoen, dan kan de Korea Communications Commission, de nationale mediaregulator, boetes opleggen. Deze kunnen oplopen tot 3% van de totale omzet van het bedrijf in kwestie binnen dat land.
Epic versus Apple
De hoge commissies van de Apple App Store en Google Play Store kwamen vorig jaar tot de aandacht na een conflict tussen Apple en de spelontwikkelaar Epic, bekend van het populaire Fortnite. Nadat de ontwikkelaar een eigen betaalmethode had toegevoegd om de hoge commissies van Apple te omzeilen, reageerde de techreus door de applicatie van zijn app-winkel te verbannen. Ook Google volgde dit voorbeeld. Dit leidde tot een grote rel waarbij ook andere techreuzen zoals Microsoft als Spotify van zich lieten horen tegen Apple.
Epic Games diende in februari 2021 een klacht in bij de Europese Commissie en de Britse mededingingsautoriteit. Zij zijn van mening dat Apple een monopolie uitbouwt en daarmee bewust concurrentie opzij schuift. Apple en Google deden wel enkele toegevingen en besloten om de commissies voor kleinere ontwikkelaars van 30 naar 15 procent te halen. De discussie ging inmiddels wat liggen, maar het pleit lijkt nog niet beslecht.
De goedkeuring van de wet vormt alvast een precedent dat mogelijk verrijkende gevolgen kan hebben. Indien ook andere landen beslissen om gelijkaardige legislatuur aan te nemen, dan ondermijnt dit zeker de dominante posities van Apple en Google. Het wordt nog interessant om te zien of deze zet van Zuid-Korea voet aan wal krijgt in andere landen.