Nieuws

Epic Games dient klacht in tegen Apple bij Europese Commissie

De strijd tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en Apple is nog lang niet ten einde. Epic Games heeft de Europese Commissie gevraagd zich te buigen over het beleid van de App Store.

Het conflict tussen Epic Games en Apple was al een tijdje ondergesneeuwd, maar de gamestudio heeft besloten het vuur weer aan te wakkeren. Om je weer even bij te brengen: in augustus verwijderde Apple prompt de populaire game Fortnite uit de App Store. Epic Games had namelijk een eigen betaalsysteem ontwikkeld om de verplichte commissie die Apple eist op in-app aankopen te omzeilen. Dat is tegen de strenge regels van Apple.

Epic Games is nog steeds van plan om de zaak niet zomaar voorbij te laten gaan. Reuters schrijft dat de gamestudio bij de Europese Commissie een verzoek heeft ingediend om te onderzoeken of Apple met haar beleid aan monopolievorming doet. Eenzelfde verzoek zou ook ingediend zijn bij de Britse autoriteit voor vrije mededinging. Volgens CEO Tim Sweeney verstoort Apple de mobiele markt met haar draconische regels:

“Apple vraagt nu 30% commissie op aankopen, maar ze kunnen daar evengoed 50%, 90% of zelfs 100% van maken. Hun opvattingen van hoe de markt gestructureerd is, zouden hen daar het recht toe geven. Wij eisen niet dat Europa de commissie volledig opheft, maar wel dat ze van iOS een vrijer ecosysteem maken”, zei Sweeney in een nieuwe uithaal richting Apple.

Roekeloos gedrag

Apple ziet het natuurlijk volledig anders en heeft altijd aan het standpunt vastgehouden dat het juist Epic Games was die de markt verstoorde. “Rechters hebben beoordeeld dat de zet van Epic Games misleidend was en met een bewuste intentie om de richtlijnen van de App Store te overtreden. Wij behandelen elke appontwikkelaar gelijk. Met hun roekeloos gedrag hebben ze van hun en onze klanten pionnen gemaakt. We kijken er naar uit dat toe te lichten aan de Europese Commissie.” Apple is dus klaar voor de strijd.

Epic Games is verre van de eerste partij die het beleid van Apple probeert aan te vechten. In het verleden hebben Microsoft, Spotify en Match Group (eigenaar van datingapps) procedures aangespannen. Tot grote veranderingen heeft dat zelden geleid. Apple heeft in de voorbije maanden wel enkele kleine toegiften gedaan, zoals het verlagen van de commissies voor kleine appontwikkelaars en het instellen van Spotify als standaardapp in iOS 14.5. Maar die kleine aanpassingen zijn voor critici nog niet voldoende.

Komt Fortnite nog terug?

Na een half jaar is Fortnite nog steeds niet te downloaden via de App Store. Er bestaat wel een kleine omgeving, want via het cloudgamingplatform GeForce Now van Nvidia kan de game gestreamd worden naar een iPhone. Epic Games probeert wel via de browser Safari een rechtstreekse weg te vinden. Of Apple nog bereid gaat zijn de deuren te openen voor Fortnite, is nog afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business