Mobiel, Nieuws

Brengt Nvidia Fortnite opnieuw naar iOS?

Het gamestreamingplatform GeForce Now van Nvidia kan een opportuniteit bieden voor Fortnite om weer tot bij haar iOS-gamers te geraken. Al moet Apple nog wel steeds haar toestemming geven.

Volgens BBC heeft Nvidia een versie van haar GeForce Now-streamingplatform ontwikkeld voor de mobiele webbrowser Safari. De streamingdienst bestaat nu al voor macOS, Windows, Android en ChromeOS, en het plan van Nvidia is om haar platform dus ook naar iOS-gebruikers uit te rollen. Een exacte datum is daar nog niet van bekend, maar BBC schrijft dat de release nog voor het einde van het jaar zal plaatsvinden.

De populaire battle royal-game Fortnite is beschikbaar via GeForce Now voor Windows, Android en Mac. Toch zou het voor iOS een heel stuk moeilijker liggen. Fortnite is sinds augustus namelijk niet meer welkom in de App Store van het mobiele besturingssysteem. Epic Games ontwikkelde een eigen webshop voor in-app aankopen om de verplichte commissie die Apple vraagt op aankopen te proberen omzeilen. Beide bedrijven zitten daarover nog in een juridische strijd verwikkeld.

Toestemming van Apple

In theorie zou Nvidia dus Fortnite kunnen terugbrengen naar iOS. Maar in de praktijk lijkt dat scenario toch weinig waarschijnlijk. Apple staat gamestreamingdiensten nog maar sinds september toe, en dat onder strenge voorwaarden. Één van die voorwaarden is dat de games rechtstreeks uit de App Store moeten gedownload worden. Op die manier kan Apple er voor zorgen dat aankopen toch via hun betaalsysteem verlopen. De kans lijkt dus vrij reëel dat Apple Nvidia niet zal toelaten om Fortnite aan te bieden, of dat anders Nvidia ook niet het risico gaat nemen om Apple tegen de borst te stoten. Zowel Nvidia als Epic Games waren niet beschikbaar voor een reactie.

Omwille van de strenge voorwaarden is het aanbod van gamestreamingdiensten ook maar heel beperkt in iOS. De clouddienst van Amazon, Luna, is één van de weinige die ondersteund wordt. Deze dienst biedt Fortnite aan voor iOS-gebruikers. Google Stadia, de dienst van Google, verscheen in oktober even in de App Store, maar de app werd niet officieel erkend door Apple en was ook snel weer verwijderd. Microsoft wil haar xCloud-streamingdienst wel graag naar iOS, maar ondervind ook moeilijkheden om haar dienst in lijn te brengen met de richtlijnen van Apple.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business