Apple App Store weert Fortnite

Apple mag volgens een rechter uit Californië het enorm populaire spel Fortnite van Epic Games uit de App Store blijven weren.

Advertentie

Apple, de Amerikaanse tech-gigant uit Cupertino, mag de applicatie van het populaire spel Fortnite blijven blokkeren in zijn App Store. Dat besliste de Californische rechter Yvonne Gonzales Rogers afgelopen vrijdag. Fortnite-maker Epic Games had een aanvraag ingediend om het spel weer toe te laten in de App Store, in afwachting van het proces met Apple. De rechter meldde dat “het Hof niet in staat is om het speelveld in het voordeel te trekken van een van de partijen met een vroege beslissing.”

De twee giganten liggen al sinds augustus met elkaar in de clinch. Epic Games had een functie in de applicatie van zijn spel ingebouwd. Daarmee kreeg Epic rechtstreeks betaald bij in-game aankopen door gebruikers. De regel dat alle betalingen via Apple moeten plaatsvinden, wordt hiermee omzeild. Apple houdt namelijk 30 procent van alle winst in op in-app aankopen. De zet van Epic staat haaks op de contractuele voorwaarden om de applicatie in de App Store te houden, waardoor Apple de app verwijderde. Apple heeft al laten weten dat het de applicatie terug in de App Store beschikbaar stelt, zodra Epic Games deze extra betalingstool verwijdert.

Geen Fortnite, wel Unreal Engine

Deze beslissing houdt niet in dat Apple de ontwikkelaarstools van Epic mag intrekken. Hierdoor is Epic wel in staat om de Unreal Engine op iOS te onderhouden. Indien Apple zich hier toch op zou richten, zou dat een effect hebben op een hele reeks spellen en applicaties die reeds in de winkel beschikbaar zijn. Daar heeft de beslissing van vorige week zich dan ook tegen verzet.

De strijd tussen Apple en Epic heeft de nodige bijval gekregen uit verscheidene hoeken. Andere ontwikkelaars hebben ook al aangegeven het niet eens te zijn met de 30 procent waar Apple mee zou gaan lopen. Zij vinden het beleid van de gigant oneerlijk. Ook Windows en Spotify hebben zich al meerdere malen over de kwestie uitgesproken. Vaak zijn zij het met Epic eens. Het proces vindt mogelijk volgende zomer plaats, maar het kan zijn dat dit uitloopt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here