Fortnite Epic Games Apple

In afwachting van het proces wil Epic terug iOS-gebruikers kunnen benaderen.

Update 09/09: Apple heeft zijn tegenzet aangekondigd. Het zal via de rechtbank een schadevergoeding van Epic Games eisen voor gederfde inkomsten en reputatieschade. Welk bedrag Apple probeert los te weken, is nog niet bekend. “Epic heeft het eerste schot gevuurd, maar wij zullen hun brutale gedrag niet zomaar tolereren. Zij doen zich voor als een moderne versie van Robin Hood, maar het is in feite een miljardenbedrijf dat niets wil betalen voor de inkomsten die het binnenhaalt dankzij de App Store”, luidt het statement van de iPhonebouwer.


De strijd tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en iPhoneproducent Apple begon al vorige maand. Toen Epic zelf een webshop had ontwikkeld in Fortnite om de 30% commissie aan Apple te ontwijken haalde deze laatste de app uit zijn App Store. In de strijd tegen het monopolie van de techgigant zag Epic zijn inkomsten via iOS-gebruikers slinken.

Voorlopige voorziening

Vrijdagavond diende Epic een verzoek in bij de rechtbank voor een voorlopige voorziening. In een 38-pagina’s lang statement verklaart de Fortnite-ontwikkelaar dat het monopolie dat Apple heeft over de distributie van apps en in-app betalingen onwettig zou zijn. Door op te komen tegen de techgigant wil het consumenten en ontwikkelaars bevrijden van de beperkingen die Apple oplegt in zijn App Store.

Bovendien zou de spelmaker door het verwijderen van Fortnite uit de App Store onherstelbare schade oplopen en vreest het dat het zijn spelers via iOS nooit meer zal terugzien. Het aantal spelers via iOS zou met 60 procent gedaald zijn sinds het verdwijnen van Fortnite uit de App Store. Van een totaal aan 350 miljoen geregistreerde gebruikers zou een derde via iOS afkomstig zijn. Door een verzoek tot voorlopige voorziening vraagt Epic om Fortnite terug aan te bieden in de App Store totdat er een definitieve beslissing wordt genomen door een rechter.

Reactie Apple

Apple reageerde dat een samenwerking momenteel nog niet in het vooruitzicht ligt. Epic heeft bewust updates doorgevoerd in Fortnite die ingingen tegen de richtlijnen van de App Store. Dat vindt de iPhoneproducent niet eerlijk tegenover andere ontwikkelaars. Zolang Epic dus niet wil gehoorzamen aan de regels die Apple oplegt in zijn App Store zal het de app niet terug aanbieden.

Op 28 september staat de start van de rechtszaak tussen Epic en Apple gepland. Ook de Europese Commissie voert momenteel onderzoek uit naar de ‘Apple Store Taks’ en het monopolie van de techgigant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here