Nieuws

Studie BIPT: ‘Belgen betalen (te) veel voor telecom’

De telecomregulator BIPT vergeleek de prijzen van Belgische telecomproviders met die van onze buurlanden, en kwam tot de conclusie dat Belgen veel betalen voor telecom.

Voor de studie vergeleek het BIPT de tarieven van vaste en mobiele telecombundels van de grote telecomproviders Proximus, Telenet en Orange met de tarieven van grote spelers in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 359 verschillende bundels onderzocht. BIPT kwam tot de conclusie dat de tarieven in België gemiddeld een stuk hoger liggen dan in onze buurlanden.

Wat betreft de tarieven voor mobiele telecombundels is er een duidelijke tweespalt te merken. Enerzijds liggen de tarieven voor de basisbundels, zonder onbeperkt bellen en max. 1GB nog relatief laag. Maar van zodra men onbeperkt bellen of meer mobiele data wil toevoegen, gaan de prijzen snel omhoog. Voor een abonnement met onbeperkte belminuten en 50GB surfdata betalen de Belgen minstens 40 euro per maand, waar men in Frankrijk zo’n bundel voor minder dan 15 euro per maand kan vinden. Ook voor telecombundels met internet, televisie en telefonie betalen Belgen relatief veel in vergelijking met onze buurlanden. Proximus en Orange kondigde onlangs een lichte prijsstijging van hun bundels in 2022 aan.

prijzen telecom in belgië
Image credit: BIPT

Gebrek aan concurrentie

Hoe komt het nu dat Belgen meer moeten betalen voor telecomdiensten? Het BIPT weerlegt het argument van de telecomproviders dat de hoge prijzen een logisch gevolg zijn van de hoge kwaliteit van netwerken in België. Hoewel studies hebben aangetoond dat we inderdaad een hoge netwerkkwaliteit hebben in België, is die kwaliteit niet per se beter dan in Nederland of Luxemburg. Toch liggen de prijzen daar over het algemeen lager dan in België.

Volgens het BIPT zijn de hoge prijzen dan ook eerder een gevolg van een gebrek aan concurrentie in de Belgische telecommarkt. Ze stelden vast dat in landen waar kleinere, alternatieve providers een groter marktaandeel hebben de prijzen gemiddeld ook lager liggen. In België wordt de markt gedomineerd door de grote drie providers. Daar zou met de uitbreiding naar 5G verandering in kunnen komen. Een vierde speler zal worden toegelaten tot de spectrumveiling die in de zomer van 2022 zal plaatsvinden. Dat kan een kleiner Belgisch bedrijf, maar ook een buitenlandse speler zijn.

Ben je het eens met de conclusie van het onderzoek dat de telecomprijzen hoog zijn in België? We horen je mening graag in de reacties.

slidertelecomtrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken