AV-Test: Microsoft Defender beschermt het best tegen ransomware
Betalen voor beveiligingssoftware? Microsoft Defender bewees eind vorig jaar in de algemene antivirussoftwaretest van AV-Test al dat dit niet meer nodig is. Ook bij de ransomwaretest van AV-Test wist de softwaregigant de concurrentie te verslaan. Microsoft’s Defender-antivirus eindigde daarbij op een comfortabele eerste plaats. Aan de testen van AV-Test deden twaalf leveranciers van antivirussoftware mee.
Detecteren en elimineren
AV-Test meldt dat alle antivirussoftware de ransomware succesvol wisten uit te schakelen. Wel gebeurde dit meestal pas nadat het systeem was geïnfecteerd en de ransomware toegang tot het bestandssysteem had verkregen. Microsoft’s Defender is de enige speler die dit wist te voorkomen en vanaf de eerste detectie de aanvallen kon stopzetten.
De aanpak van andere antivirussoftware leidde er regelmatig toe dat bestanden door ransomware-software werden versleuteld. Bij Symantec’s Endpoint Security Complete gebeurde dit éénmaal. McAfee’s Endpoint Security-software scoorde het slechtst, met zeven aanvallen die het niet kon tegenhouden. Hierbij werden ook steeds bestanden versleuteld aangetroffen.
Maximale score in AV-Test
Desondanks heeft testorganisatie AV-Test bijna alle antivirussoftware de maximale score gegeven van 40 punten. Dit is toe te schrijven aan het feit dat, ondanks dat de software niet feilloos is, het doel van de software telkens werd bereikt. Verdere schade kon namelijk bijtijds voorkomen worden. Programma’s die alsnog een lagere score kregen, kregen die score omdat ze niet voorkwamen dat bestanden geïnfecteerd raakten.
Voor organisaties is dit een steeds belangrijker gegeven. Het aantal ransomwareaanvallen nam volgens de beveiligingsexperten van Sophos flink toe de voorbije jaren. In 2020 meldde nog 33 procent van de ondervraagde bedrijven met ransomwareaanvallen te maken te hebben gehad; dit liep in 2022 toe tot 66 procent van de ondervraagden. Dat de gratis software van Microsoft de systemen van consumenten en bedrijven dermate veel bescherming biedt, is alvast goed voor de gemoedsrust.
Defender op Windows en Mac
Windows Defender is gratis te gebruiken op Windows 10 of 11 en MacOS-machines. Defender staat standaard op alle Windows 10 en Windows 11-computers geïnstalleerd en is standaard ingeschakeld, tenzij andere antivirussoftware wordt ingesteld door de gebruiker. Of het anno 2022 nog nodig is om andere antivirussoftware te gebruiken is gezien de resultaten die door AV-Test zijn gepresenteerd, kan je je afvragen. Soms bieden ze extra functies, maar op het gebied van beveiliging lijkt het lastig te zijn om Defender te verslaan.