‘Verificatie op Twitter kost straks 20 dollar per maand’
Twitter neemt hiermee de mogelijkheid weg voor gebruikers om gratis verificatie aan te vragen. Wat opvalt is dat het platform gebruikers niet van plan is een eenmalige kost aan te rekenen, maar ze het abonnementcircuit op sleept. Twitteraars die belang hechten aan verificatie betalen daar, als dit plan de eindstreep haalt, straks maandelijks 20 dollar voor. Dat meldt The Verge op basis van anonieme bronnen en interne stukken van Twitter.
Betalen voor Twitter-verificatie
De abonnementskosten voor Twitter Blue zouden daarmee worden verviervoudigd. Abonnees in de VS betalen op dit moment nog 5 dollar per maand voor Blue. Ze krijgen daarmee toegang tot enkele exclusieve functies op het platform, waaronder de mogelijkheid tweets te bewerken. Straks moet de verificatie-optie dus ook onder dit abonnement vallen.
Het plan van Twitter treft niet alleen gebruikers zonder blauwe vinkje. The Verge schrijft dat ook de gebruikers die momenteel al een blauw vinkje hebben, moeten betalen om deze te behouden. Als ze het Blue-abonnement niet nemen na de aanpassing, verdwijnt hun vinkje na 90 dagen. Dit plan zal met name politici treffen, die vaak vertrouwen op de verificatie om hun accounts te onderscheiden van nepaccounts. Onbekend is of Musk, als nieuwe eigenaar van Twitter, politici hiervan zal ontzien, of dat ook zij een Blue-abonnement moeten afnemen.
Vooralsnog zijn de plannen niet door Musk in het openbaar bevestigd. Wel schreef de topman in een tweet dat het verificatiesysteem op de schop gaat. Lang mag dit niet duren blijkens de berichtgeving van The Verge. Ontwikkelaars moeten de wijzigingen voor 7 november doorvoeren. Lukt dit niet, dan wordt het betrokken ontwikkelteam naar verluidt ontslagen.
Toezichtsraad voor moderatie
Dit is niet de enige wijziging die Musk sinds de overname van vorige donderdagavond door wil voeren. Als het aan de topman ligt, komt er een toezichtsraad voor moderatie. Deze raad moet deelnemers bevatten met diverse standpunten, schreef de topman op Twitter. Belangrijke inhoudelijke beslissingen en acties voor accountherstellingen worden volgens de miljardair uitgesteld tot de raad is aangesteld. Een terugkeer van Donald Trump naar Twitter lijkt daarmee vooralsnog van de kaart, maar zou wel doorgevoerd kunnen worden door de toezichtsraad.
Welke personen plaatsnemen in de toezichtsraad is vooralsnog niet bekend. Dat Twitter zo’n raad krijgt, is niet geheel verrassend. Facebook heeft al enige tijd zo’n toezichtsraad, de Oversight Board, die belangrijke content- en accountbeslissingen kan nemen.
Toch dient de raad voor Twitter vooral als geruststelling voor adverteerders die daarmee de zekerheid krijgen van het type content dat op het platform wordt toegestaan. Het Amerikaanse General Motors (GM) trok zich de voorbije week, volgens dat bedrijf, tijdelijk terug van het Twitter-advertentieplatform. Pas als ze weten wat Musk van plan is met het platform, zouden ze een terugkeer overwegen.