TikTok verboden terrein voor Amerikaanse parlementariërs
Nadat de Amerikaanse Senaat eerder al instemde met een TikTok-verbod, krijgt het Huis van Afgevaardigden nu als eerste te maken met een verbod op de applicatie. Het verbod werd via een aanpassing van de huisregels van het parlement ingevoerd en staat los van de wet die eerder in de Senaat werd behandeld. Wel is de strekking gelijk. Het is voor leden van het Huis van Afgevaardigden niet toegestaan om TikTok op hun werktelefoons te installeren. De maatregel geldt ook voor ander personeel werkzaam bij het parlement.
Met de maatregel wil de administratie van het parlement eventuele veiligheidsrisico’s afketsen. Het Chinese sociale medium zou via spionage een veiligheidsrisico kunnen vormen voor de Amerikaanse bevolking. Bewijs voor zulke spionage dook in december nog op bij meerdere journalisten in de VS; zij werden door het TikTok-moederbedrijf bespioneerd om hun locatie te achterhalen. Op dit moment is het nog ongeweten of ByteDance ook op andere manieren pogingen waagt om politici of burgers te achtervolgen.
TikTok vormt bedreiging nationale veiligheid
Hoe dan ook wordt TikTok gezien als bedreiging voor de nationale veiligheid. Hiervoor probeert de Amerikaanse overheid ook verregaande maatregelen te nemen. Zo wordt ByteDance verplicht alle gebruikersdata van Amerikaanse TikTok-gebruikers in de VS op te slaan. Oracle werkt daarbij met ByteDance om alle data over te zetten. Voor Europese gebruikers verandert er daardoor niets. De Chinese techgigant heeft tegelijk wel aangegeven zijn data vanaf 2023 in Ierland op te slaan.
Dat betekent overigens niet dat de Chinese overheid de data niet kan opvragen. ByteDance blijft een Chinees bedrijf en valt daarmee onder Chinese wet- en regelgeving. Onder exact die regelgeving zou het Chinese Huawei in 2019 de smartphone- en telecommarkt verlaten. TikTok lijkt voorlopig van die positie weg te blijven, maar een TikTok-verbod voor werktelefoons van Amerikaanse parlementariërs brengt ons wel een stap dichterbij.