Nieuws

Recordwinst voor TSMC in tijden van economische recessie

TSMC
© TSMC
TSMC heeft 2022 met een zeer positief resultaat afgesloten. Voor het eerst boekte TSMC op één kwartaal 9 miljard euro winst. De vooruitblik voor 2023 is minder rooskleurig.

Chipoverschotten stapelen op, fabrikanten schaven hun chiporders bij en de economische recessie neemt in 2023 mogelijk nieuwe vormen aan. Het is duidelijk dat 2023 een zwaar jaar wordt voor de technologiebranche en dus ook voor chipfabrikant TSMC. Dat mag de pret echter niet bederven; het vierde kwartaal van 2022 was namelijk het beste kwartaal dat TSMC ooit draaide. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal (Q4) in 2021 steeg de nettowinst zelfs met 78 procent.

Ook de omzet van TSMC is Year on Year gestegen met 42,8 procent, naar 19,1 miljard euro. Daarbij steeg de winst dus harder dan de omzet, wat wijst op een hogere marge op de verkochte items. De chipfabrikant haalde bovendien ook een deel van zijn omzetten (en daarmee winst) uit het opslaan van wafers voor de toekomst. Chipafnemers kunnen zo chipoverschotten beperken. Volgens TSMC vormt de HPC-afdeling – dat zich focust op chips voor servers en supercomputers – de voornaamste groeibron voor de omzet van het chipbedrijf.

Kijken we naar de omzetverdeling per chipfabrikaat dan is 5nm met 32 procent de aanvoerder. Ook de 7nm- (22%), 16nm- (12%) en 28nm (11%)-productieprocessen leveren een flinke bijdrage aan de omzet. Verwacht wordt dat het 3nm-procedé op termijn het stokje van 5nm overneemt – TSMC begon daarvan in december de massaproductie en Apple zou daar één van de eerste klanten voor zijn. Qualcomm en MediaTek zouden voorlopig wel de bal afhouden van dit procedé en kiezen ervoor hun chips op 5nm te lanceren vanwege TSMC’s hoge kostprijs voor 3nm wafers.

TSMC voorziet groei in 2023

2023 mag dan wel een lastig jaar worden voor de chipindustrie, TSMC zou daar niet direct iets van merken, zo stelt topman C.C. Wei. Tegenover Reuters laat Wei weten dat de industrie naar verwachting krimpt in 2023, terwijl TSMC blijft groeien. Dit heeft met name te maken met TSMC’s spreiding in afnemers. Het overgrote deel (42%) van TSMC’s chips wordt immers afgenomen voor HPC-applicaties (High-performance computing). Afnemers van die chips worden in mindere mate beïnvloed door de economische situatie.

Tegelijk mag ook de impact van het smartphonesegment niet worden onderschat. Die maakt 38 procent uit van de omzet die TSMC boekt. Het is dus zeker niet zo dat TSMC niets zal merken van de gedaalde vraag naar smartphones en zodoende ook smartphonechips. Hoe groot die impact zal zijn, hangt af van verplichte afnamevolumes die met afnemers zijn afgesproken.

Applebusinessmediatekmobielqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken