Nieuws

TSMC ziet bestellingen AMD, Intel en Nvidia dalen

TSMC
© TSMC
Na aanhoudende chiptekorten ontstaan er inmiddels forse overschotten. Chipbestellingen van AMD, Intel en Nvidia zouden alvast teruglopen bij het Taiwanese TSMC.

Eerder werd bekend dat AMD, HP, Intel, Micron en Nvidia tegen flinke chipoverschotten aanlopen. Nadat de bedrijven sinds de coronacrisis met veel moeite aan chips konden geraken, is de vraag naar elektronica bij consumenten en bedrijven weggezakt. Chipleveranciers en fabrikanten die voor hun producten afhankelijk zijn van chips, blijven hierdoor ineens met hun voorraden zitten. Die terugloop zal ook nog wel even aanhouden; overeenkomsten voor te leveren goederen worden vaak ver voor levering afgesloten.

Bestellingen bij TSMC herzien

Toch wordt nu ook een deel van de bestaande bestellingen herzien. Dat meldt Digitimes. Volgens de website hebben vrijwel alle klanten van chipbakker TSMC hun bestellingen naar beneden bijgesteld. Verwacht wordt dat de verkoop in het eerste kwartaal van 2023 met 15 procent daalt. Verreweg de meeste bijstellingen vonden plaats in bestellingen van 7nm- en 6nm-chips, maar ook TSMC’s 5nm- en 4nm-chips lijken minder in trek bij afnemers als AMD, Intel en Nvidia.

TSMC zal dat in het nieuwe jaar vermoedelijk wel gaan voelen in de financiële resultaten. Naast dat het bedrijf minder chips verkoopt, worden de kostbare splinternieuwe 4nm- en 5nm-productielijnen slechts deels ingezet. Zoals eerder aangegeven zal die daling overigens voorlopig vrij beperkt zijn en vermoedelijk vooral beperken tot nieuwe bestellingen. Wel zou TSMC zich flexibel opstellen naar de afnemers van wafers; via compensaties of het bijhouden van wafers voor de toekomst kunnen afnemers als AMD, Intel en Nvidia massale overschotten voorkomen.

TSMC-president Wei Zhejia verwacht dat de bezettingsgraad in de tweede helft van 2023 herstelt – tot die tijd blijft de vraag naar wafers onder eerdere verwachtingen hangen. Via de introductie van nieuwe producten moet de vraag langzaam aantrekken. Een prijsstijging van 6 procent zou vereist zijn om de gedaalde omzet door bijgestelde bestellingen op te vangen. Ongeweten is of TSMC ook van plan is de prijzen van zijn wafers te laten stijgen.

Apple claimt 3nm-productie

Apple zou later dit jaar alvast zorgen voor een plusje in de omzetten van TSMC. Het techbedrijf zou een groot deel van TSMC’s 3nm-productielijn hebben geclaimd voor zijn nieuwe M2-chips die in zijn MacBooks en Mac Pro’s terechtkomen.

applebusinessmobieltsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen