Nieuws

Chipproblemen leiden tot uitstel nieuwe MacBook Pro

MacBook Pro
Apple stelt de lancering van de MacBook Pro met M2-chip uit naar 2023. Vertraging in de levering van 3 nm-chips van TSMC is hiervan de oorzaak.

Apple zal dit jaar niet meer met een nieuwe M2 MacBook Pro komen, dat stelt geruchtenverspreider Mark Gurman. Verwacht werd dat de onthulling van de Pro-modellen in november zou plaatsvinden. Dat plan zou nu definitief zijn afgeserveerd, waardoor de lancering naar het ‘eerste kwartaal van 2023’ is verschoven.

Apple wacht op M2-chips

Exacte redenen voor de vertraagde lancering geeft Gurman niet. Wel stelt een gebruiker op Naver – een Koreaans sociaal medium – dat het uitstel van de onthulling wordt veroorzaakt door problemen bij chipfabrikant TSMC. De Taiwanese chipfabrikant zou moeite hebben met de productie van 3 nm-chips. Dit nieuwe procedé wordt, zoals eerder uitgelekt, gebruikt voor de nieuwe Apple M2-chips in aanstaande Mac(Book) Pro-apparaten.

TSMC zou door de vertraging pas in het begin van 2023 in staat zijn voldoende onderdelen te leveren aan Apple. In het vertaalde bericht over de 14- en 16-inch MacBook Pro’s lezen we bovendien dat het gaat om gerelateerde onderdelen. Mogelijk wacht Apple ook op andere onderdelen voor zijn M2-aangedreven MacBook Pro’s. Ondanks het feit dat de coronacrisis in Westerse landen grotendeels voorbij lijkt te zijn, is de toeleveringsketen in Aziatische landen nog altijd verstoord.

Vraag lager dan verwacht

Voor Apple lijkt de vertraging weinig gevolgen te hebben voor het succes van de MacBook Pro. Begin september stapte de technologiegigant naar zijn leveranciers om de bestelling van onderdelen bij te stellen. Een uitzonderlijke situatie, stelde marktanalist Ming-Chi Kuo toentertijd. Dit had er alles mee te maken dat consumenten niet zitten te wachten op een nieuwe MacBook Pro die enkel voorzien is van een nieuwe processor. De laptop krijgt namelijk geen nieuw ontwerp mee.

Wanneer de lancering exact zal plaatsvinden is nog niet bekend. Verwacht wordt dat dit ten vroegst op het einde van het eerste kwartaal is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business