Nieuws

‘Chiptekorten inmiddels ingeruild voor overschotten’

Chiptekorten 2023
Vrijwel elke industrie had er last van: chiptekorten. Mede door de aanhoudende coronacrisis werden plots minder chips geproduceerd. Van een tekort lijken we nu echter in overschotten te vallen.

Overschotten die niet direct een gevolg zijn van overmatig hoge chipproductie, maar juist ingezakte vraag. Dat schrijft The Wall Street Journal. Die vraag is ingezakt door de plotse duik die de vraag naar techproducten als smartphones en computers heeft genomen. Ook de auto-industrie lijkt inmiddels in diezelfde duikvlucht aangekomen, met aandelen van Tesla en Nio die naar recorddiepten zakten. Dat de vraag naar zulke technologie zodanig is ingezakt heeft flinke gevolgen voor chipproducenten – zij blijven nu met chips zitten.

Chiptekorten zorgen voor prijsdalingen

In korte tijd is het tekort aan chips daarmee omgeslagen in een overschot. Bedrijven als AMD, HP, Intel, Micron en Nvidia melden aan de krant sinds het najaar met overschotten te zitten. Nvidia is, dat bleek afgelopen week, een van de eerste partijen die begint met snoeien in de prijzen van zijn Geforce RTX 4000-serie prijzen. Hiermee hopen ze alsnog van hun voorraden af te komen. Wat andere fabrikanten gaan doen is nog ongeweten maar prijsdalingen lijken alvast noodzakelijk.

Die prijsdalingen vormen ook direct aanleiding om de chipproductie te verlagen en zodoende weer op een stabiel prijsniveau terecht te komen. Voor het zover is zullen consumenten echter genieten van lagere prijzen; prijzen die consumenten zullen moeten verleiden om – ondanks het relatief lage consumentenvertrouwen – nieuwe niet-noodzakelijke producten aan te schaffen.

Voor bedrijven in de techindustrie zal deze dalende prijs er alvast flink in hakken: door de oplopende inflatie, liepen de salarissen van medewerkers flink op, net als andere kosten. Tezamen met dalende vraag kan dit bij kleinere spelers leiden tot benarde financiële omstandigheden.

Balanceren en investeren

Hoewel fabrikanten met zekere overschotten te maken hebben, houden die niet eeuwig aan. Midden 2023 moeten de overschotten worden ingeruild voor een stabiel niveau. Tot die tijd zullen chipproducten volgens de krant minder investeren in hun productiecapaciteit.

Ontslagrondes liggen mogelijk ook op de loer om de dalende inkomsten en mogelijke verliezen op te vangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business