Android 14 officieel: eerste Developer Preview staat online
Net als ieder jaar brengt Google in februari of maart de eerste Developer Preview uit van nieuwe Androidversies. Zo’n previewversie, ditmaal van Android 14, is gericht op ontwikkelaars die de nieuwe functies grondig testen en bugs melden bij Google. Ook niet-ontwikkelaars kunnen zich bij de previewfase aansluiten, maar dat wordt wel afgeraden omdat de versies vaak instabiel zijn. Een Developer Preview is bovendien niet geoptimaliseerd om je de beste batterijduur te geven. Als je toch de nieuwe functies vroegtijdig wil testen, sluit je dan later aan in de bètafase.
Focus op stroombesparing
Voordat Android 14 in die bètafase terechtkomt, verschijnen eerst twee Developer Preview-builds. Developer Preview 1 is sinds woensdagavond beschikbaar. Duidelijk is dat Google met Android 14 inzet op efficiënter batterijgebruik. Daarvoor pakt het besturingssysteem het stroomverbruik van apps die in de voorgrond draaien aan. Het is de bedoeling dat zulke apps enkel taken uitvoeren in het belang van de gebruiker, en daarbij ook hun taken prioriteren.
Verder voert Google ook optimalisaties door in onder meer het taakbeheer en de API in Android 14 die downloads beheert. Zowel achtergrondtaken als het downloaden van bestanden moet na de update minder energie in beslag nemen. Android 14 laat je nog wat extra stroom besparen door te kiezen voor ‘Extreme batterijbesparing’, een aanvulling op de oude ‘basis’ stroombesparing. Welke achter- en voorgrondservices Google daarmee precies afremt, is niet bekend.
Tot slot komt Google terug op een eerdere beslissing om de Schermtijd te verwijderen. In Android 14 kun je gewoon weer aflezen hoeveel uur je scherm heeft aangestaan op een dag; overigens kan dat ook gewoon nog in bijvoorbeeld One UI 5 van Samsung, gebaseerd op Android 13. Het zijn dan ook vooral mensen die een Pixel- of Asus-smartphone bezitten, die baat hebben bij de terugkeer in ‘vanilla’ Android.
Sideloaden oude apps
Android 14 schroeft de beveiliging ook weer licht op. Oudere apps, die nog ontwikkeld werden voor Android 5 of ouder, kunnen straks niet meer geïnstalleerd worden. Volgens de zoekgigant is dit cruciaal omdat apps voor die oude Androidversies vaak malware verspreiden; ze kunnen hiervoor ook het permissiesysteem in Android omzeilen, dat pas vanaf Android 6 (SDK23) een verplicht onderdeel van apps werd. Zulke apps kon je al niet in de Play Store vinden – tenzij je toestel op Android 5 of lager draait – en kon je enkel nog sideloaden. Ook daar komt nu een einde aan.
Verbeterde toegankelijkheid
Een laatste belangrijke wijziging vind je in de tekstformatting. Voortaan kunnen lettergroottes tot 200 procent worden geschaald. Om te voorkomen dat koppen veel te groot en mogelijk onleesbaar worden, past Android zogenaamde non-linear scaling toe. Grote koppen worden zo niet nog groter, terwijl de tekst tussen de koppen wel groter wordt. Dit moet tekst in apps nog een pak makkelijker leesbaar maken voor mensen met slecht zicht en Android zodoende nog net iets toegankelijker maken.
Developer Preview 1 installeren
Google brengt de Developer Preview 1 enkel uit voor Pixel-smartphones en de Android Emulator. Heb je een Pixel 4a of nieuwer, dan kun je via deze website alle informatie vinden om de preview-versie te installeren. Verwacht wordt dat de eerste bètaversie in april verschijnt en de ‘onthulling’ staat gepland na augustus, vermoedelijk in het derde of vierde kwartaal.