Android smartphone webcam
Happy young attractive Asian ethnic model filming vlog on mobile phone on tripod and showing eyeshadows at table with cosmetics

Google heeft plannen om je smartphone vanaf Android 14 om te toveren tot een webcam voor je laptop en desktopcomputer.


Sinds de start van de coronacrisis kunnen we niet meer zonder webcam. Vrijwel iedereen neemt meermaals per week deel aan een digitale meeting waar anderen je willen zien. Gebruik je thuis, vanaf je hybride werkplek, een desktopcomputer dan moet je wel een losse webcam kopen. Een desktopcomputer bevat immers geen webcam, tenzij je een all-in-one (AIO) kocht. Wist je dat je eigenlijk helemaal geen losse webcam hoeft te kopen? Je kan immers je telefoon aan je laptop of desktop koppelen en deze vervolgens als webcam gebruiken.

Android-telefoon als webcam

Nu moet je daarvoor nog vertrouwen op apps van externe ontwikkelaars. Zulke apps sturen video van de selfiecamera op je Android-toestel naar je Windows of MacOS-systeem. In apps als Teams, Meet of Zoom kun je die app vervolgens als webcam selecteren om het beeld van je selfiecamera magisch te zien verschijnen. Volgens Android-expert Mishaal Rahman wil Google zo’n webcam-verbinding voortaan ‘native’ in Android inbouwen.

Rahman meldt daarbij dat het project gedoopt werd als DeviceAsWebcam. Die naam laat alvast vrij weinig aan de verbeelding over; als het project slaagt, kun je straks een Android-telefoon verbinden met Windows of MacOS-systemen, om te gebruiken als webcam. Google gebruikt hiervoor de ‘UVC’-standaard (USB Video Class), zodat je de functie op eender welk systeem met een usb-poort kan gebruiken. Gezien het een openbare standaard betreft hoeft Google geen extra software voor op de computers te voorzien – die zien de smartphone plots als reguliere webcam.


Wel is het aan smartphonefabrikanten om de functie in te schakelen. De softwaregigant schrijft op dit punt enkel de softwarelaag die de data van je webcam naar de computer overbrengt. Het lijkt – op dit punt althans – aan de fabrikanten om apps te ontwikkelen die de webcammodus inschakelen. Dit detail is echter nog onzeker en het is zeker mogelijk dat Google ervoor kiest een app-template beschikbaar te stellen die fabrikanten als Samsung op smaak brengen.

Verschijnt in Android 14

Rahman verwacht tot slot dat Google de webcammodus vanaf Android 14 toevoegt. Begin dit jaar maken we vermoedelijk al kennis met de Developer Preview, waar zulke functies eerst door ontwikkelaars en Android-fans getest worden op bugs. Of de webcamfunctie al gereed is voor primetime, is onbekend. Het is goed mogelijk dat Google de modus pas in een volgende preview of zelfs pas in de bètaronde aan Android 14 toevoegt.