Nieuws

Sideloaden verdwijnt in Android 14

Android
"Forest Row, East Sussex, UK - April 13th 2011: Google Android figure shot in home studio on white."
Apps kunnen ‘sideloaden’ is een van de voordelen van een Android-smartphone. In de volgende Android-versie zal daar vermoedelijk een einde aan komen.

Vandaag de dag is het mogelijk om met je Android-smartphone apps te ‘sideloaden’. Dat houdt in dat je applicaties niet uit de Google Play Store installeert. In plaats daarvan laad je een bestand op je telefoon en installeer je de app op die manier.

Dat is vooral handig om apps te downloaden die voor oudere versies van Android gemaakt werden. Ontwikkelaars in de Play Store moeten hun apps goed up-to-date houden van Google, of ze verdwijnen uit de appwinkel. Zo vraagt Google momenteel dat apps tenminste afgesteld zijn op Android 12. Om apps voor Android 11 en eerdere versies te installeren, zal je deze moeten sideloaden.

Tenminste, dat is het geval als je de app niet eerder geïnstalleerd hebt. Stond de app vroeger al op een van je apparaten? Dan kan je hem nog steeds terugvinden in de Play Store en installeren.

Oude apps in de ban   

Alleen komt daar een einde aan met Android 14, dat zegt 9to5Google. Nieuwe code zou ervoor moeten zorgen dat de Play Store-API heel wat strikter wordt. Daardoor worden oude apps alle communicatie met het internet ontzegd, en zullen ze niet werken op je Android 14-telefoon.

Google voert het nieuwe beleid door om de hoeveelheid malware die Android-smartphones aantast terug te dringen. Google heeft namelijk geen controle over de inhoud van apps als die niet uit de Play Store komen, wat de deur openzet voor misbruik. Gebruikers die aan oudere Android-apps vergroeid zijn, zullen dus op zoek moeten naar een alternatief dat wel up-to-date is.  

Om te beginnen zal Google apps voor de allereerste Android-versies in de ban doen. Naarmate de tijd vordert, zullen steeds nieuwere Android-versies geviseerd worden. Op die manier plant Google om applicaties tot en met Android 6 volledig weg te werken. Naarmate er nieuwere versies uitkomen en meer telefoons bijgewerkt worden, komen de volgende versies aan de beurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business