Nieuws

Vlaams en Waals TikTok-verbod voor werktelefoons is rond

TikTok
Na de V.S. en de Europese Commissie lijkt ook België TikTok in de ban te willen doen vanwege privacyzorgen.

TikTok ligt al enkele weken onder vuur: de applicatie verzamelt heel wat gebruikersgegevens en er zijn serieuze zorgen over wat het daarna met die data doet. Het Chinese moederbedrijf ByteDance moet de overheid toegang tot hun data en vrij spel geven als het daar om vraagt. Om die reden verbieden steeds meer Westerse landen de app op de werktelefoons van ambtenaren en politici: zij hebben dikwijls toegang tot informatie die niet met China gedeeld mag worden.

De TikTok-verboden beginnen zich echt door de Westerse wereld te verspreiden. Eerst werd in de V.S. geopteerd voor een verbod. Kort daarna had ook de Europese Commissie een negatief advies over de app klaar: politici mogen de app niet op hun werktoestel installeren. Op een privételefoon mag het nog wel, maar er mogen op het toestel dan geen andere werkapps geïnstalleerd staan. Op die manier wil Europa de commissiegegevens binnen de eigen deuren proberen houden.

Ook in België

Nu lijkt ook België stilaan te gaan volgen. Eerder vroeg premier Alexander de Croo al om een veiligheidsadvies met betrekking tot de app, in navolging van het Europese verbod. De veiligheidsdiensten formuleerden een negatief advies. Belgisch Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lijkt alvast voor een verbod gevonden te zijn: hij zegt tegen VRTNWS dat “TikTok gevaarlijk kan zijn” en verboden moet worden. Een officieel verbod wordt – als het er komt – aangekondigd op de volgende Nationale Veiligheidsraad. De lokale regeringen hebben het verbod intussen al klaar.

In Wallonië is minister-president Elio di Rupo vragende partij voor een verbod op werktelefoons. Staat er een werkapplicatie op je telefoon? Dan moet je TikTok verwijderen. Pas als de werkapps van je telefoon werden verwijderd mag je de applicatie weer op je telefoon zetten. Waalse overheidsmedewerkers hebben tot 22 maart om aan het nieuwe beleid te houden.

Ook in Vlaanderen geldt nu een verbod voor overheidsmedewerkers. Digitaal Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, zal de app gaan blokkeren op werktelefoons. De app zelf zal geblokkeerd worden op alle smartphones en computers van ambtenaren. Ook wordt de netwerktoegang naar de TikTok-servers volledig afgesneden.

Data nu wel in Europa opgeslagen

De TikTok-verboden voor overheidsmedewerkers komen toevallig op hetzelfde moment dat TikTok zijn nieuwe strategie voor gegevensbeheer met de wereld deelt. In een blogpost over ‘Project Clover’, zoals het veiligheidproject genoemd wordt, stipt het medium aan dat er elke maand zowat 150 miljoen Europeanen naar TikTok surfen.

Hun data zal vanaf binnenkort in Europa blijven, aldus de app. Vorig jaar werd al een datacenter in Dublin, bedoeld voor de opslag van Europese gegevens, onthuld. Daar komen nu twee nieuwe datacenters bij: nog eentje in Dublin en een in Noorwegen. Verder zegt de kortfilmpjes-applicatie dat Europese gegevens voortaan gepseudonimiseerd zullen worden: alle data wordt onherkenbaar gemaakt. Het zou daardoor onmogelijk moeten zijn om zonder extra informatie te achterhalen wie welke gebruiker is.

Voor de verwerking van data zal het bedrijf iets verder gaan dan het nu in de V.S. al doet. Onderdeel van de werkzaamheden bij TikTok is ook de verwerking van data door medewerkers. Dat op zich is een serieus veiligheidsrisico, aangezien heel wat ByteDance-werknemers banden hebben met de Chinese overheid. Voor Europese data worden nu ‘beveiligingsgateways’ geïntroduceerd die de toegang tot je data zouden moeten beperken. Wat deze gateways precies inhouden maakt de app niet duidelijk. Wel is duidelijk dat een externe firma het hele proces in de gaten moet houden.

TikTok-verbod op komst

Of het nieuwe beleid er nog in slaagt om Europese wettenmakers van gedacht te doen veranderen lijkt onwaarschijnlijk. In de V.S. en voor de Europese Commissie zijn de verboden reeds uitgesproken. Die zullen niet snel teruggedraaid worden. Of België in tussentijd nog van koers wijzigt? Ook dat lijkt onwaarschijnlijk. Een verbod voor TikTok op werktelefoons lijkt er dus zeker aan te komen.  

businessdataprivacyslidertiktokverbod

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken