China claimt nieuwe doorbraak in kwantumcomputing
Onderzoekers van de University of Science and Technology of China, één van de belangrijkste wetenschappelijke instituten van China, claimen dat ze voor een nieuwe doorbraak hebben gezorgd binnen het onderzoeksdomein van kwantumcomputing. Hun supercomputer Jianzhen zou een complexe berekening waar zelfs de meest krachtige hedendaagse computers 600 miljoen jaar over zouden doen in slechts drie minuten tijd hebben uitgevoerd. Jianzhen is naar zeggen van de onderzoekers ‘een miljard keer sneller’.
In een onderzoekpaper die op de website van het wetenschappelijk magazine Science is gepubliceerd, doen de onderzoekers hun methodologie uit de doeken. De doorbraak werd bereikt door een techniek toe te passen genaamd ‘Gaussian boson sampling’. In het bijgevoegde statement bij de paper verwijst academicus Pan Jianwei die het onderzoek overzag naar de dominante positie van zijn land in kwantumcomputing.
Sycamore
De Chinese onderzoekers steken dus duidelijk Google naar de kroon. Google claimde in oktober 2019 ‘quantum supremacy’ bereikt te hebben met hun kwantumcomputer Sycamore. Ook die zou één van de meest complexe berekeningen in slechts enkele minuten tijd hebben uitgevoerd. IBM is een andere grootspeler in het domein van kwantumcomputing. Kwantumcomputing is dus één van de wetenschappelijke domeinen waarin China de Verenigde Staten probeert te overtreffen.
Er heerst nog het nodige scepticisme over de validiteit van de resultaten. Dat is niet ongebruikelijk, want ook de resultaten van Google werden bij publicatie in twijfel getrokken door IBM. Toch zijn de Chinese onderzoekers rotsvast overtuigd dat hun methodologie waterdicht is. De supercomputer Jianzhen maakt namelijk gebruik van fotonen om de berekeningen uit te voeren. Die lichtdeeltjes moeten in hun puurste vorm worden gegenereerd. Zelfs de kleinste fysieke afwijking zou tot fouten in het proces geleid hebben.
Gebruikstoepassingen van kwantumcomputing
Volgens de onderzoekers zou Jianzhen zelfs klaar zijn om in de praktijk een meerwaarde te betekenen binnen de financiële sector, de biotechnologie en datamining. Want hoe indrukwekkend kwantumcomputing wel mag klinken, zijn er tot op heden nog geen gebruikstoepassingen voor gevonden die de maatschappij dienen.
De Japanse supercomputer Fugaku, nog één die claimt de snelste ter wereld te zijn, zou wel worden ingezet om onderzoek naar het coronavirus te versnellen. Het Nederlandse marktonderzoeksbureau Supply Value ziet de doorbraak van kwantumcomputing in de maatschappij dit jaar nog niet gebeuren.