Nieuws

Nokia trekt de kar voor 6G in Europa

5G is in vele Europese landen nog niet commercieel uitgerold, maar toch denkt Nokia al aan de volgende stap in netwerktechnologie: 6G.

Nokia zal het onderzoeksproject Hexa-X leiden dat wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. Hexa-X wil nu al beginnen met de weg te plaveiden voor wat er na de introductie van 5G-netwerktechnologie moet komen. 5G zal de digitalisering van industrie en maatschappij in een stroomversnelling doen gaan, en tegelijkertijd de nood aan connectiviteit vergroten. De motivatie van het onderzoeksproject vloeit dan ook voort uit het spanningsveld tussen technologische vooruitgang en socio-economische vraagstukken dat is voortgevloeid uit 5G.

Aan Hexa-X nemen heel wat organisaties uit verschillende landen deel. Het Finse Nokia, de belangrijkste leverancier van 5G-netwerkapparatuur in Europa, zal de kar van het project trekken. Ze krijgen gezelschap van hun Zweedse sectorgenoot Ericsson, naast enkele grote telecomspelers genre Orange, chipgigant Intel, Siemens en academische instituten. Tezamen willen zij nu al de eerste bouwstenen leggen voor 6G in Europa.

Niet achterlopen op Azië

Hexa-X moet voorkomen dat Europa achterop geraakt met de ontwikkeling van 6G-netwerktechnologie, zoals dat met 5G gebeurd is. Want de rest van de wereld zit natuurlijk niet stil. In de Verenigde Staten is de overheid al de eerste studies aan het opzetten, en natuurlijk is ook de Chinese overheid al met zijn project begonnen.

“Het doel is om een visie, roadmap en tijdlijn uit te werken. Daarna kunnen we een kader opstellen voor de technologische ontwikkeling. Een derde belangrijk punt is het opzetten van duurzame samenwerkingsverbanden met Amerikaanse onderzoeksinstituten”, legt Nokia-ingenieur Devaki Chandramouli de opzet van het project uit aan Bloomberg.

6G zou anders dan andere netwerkstandaarden die we al kennen, incluis 5G, niet meer steunen op gigahertz-, maar terahertz-stralingsgolven. Met 6G zou het volgens eerste onderzoeken zelfs mogelijk zijn om technologische apparaten rechtstreeks te linken met het menselijke brein en neuronensysteem. Dat is wel nog verre toekomstmuziek: de eerste 6G-technologie wordt niet voor 2030 verwacht.

Wat met 5G?

Nu al praten over 6G klinkt al wel voorbarig als we in veel landen (waaronder België) nog niet eens een stabiel netwerk voor 5G hebben. Vooral in Europa staat de commerciële uitrol van 5G nog in de kinderschoenen. Wereldwijd zouden er nog maar een honderdtal telecomproviders het aanbieden in hun mobiele data-abonnementen.

Toch gelooft netwerkprovider Ericsson dat tegen eind dit jaar al 1 miljard mensen, of een zevende van de wereldbevolking, tegen eind dit jaar nog aangesloten zal zijn op 5G. Het grote deel van die 1 miljard zal wel uit Azië komen, waar de infrastructuur al veel verder staat dan in andere werelddelen.  

6Gbusinessnokiatelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken