Samsung weerlegt claims over ‘neppe maanfoto’s’
Mensen nemen nogal eens graag ‘s avonds foto’s van de maan. De Samsung Galaxy S23 Ultra is daar bij uitstek geschikt voor door zijn zoomfunctionaliteiten. Verleden week bleek echter dat Samsungs nieuwste Ultra-model details toevoegt aan de maan die eigenlijk niet te zien zijn.
Redditor u/ibreakphotos schreef een gedetailleerd stappenplan om Samsungs vervalsing in werking te zien. Daarin werd een foto gemaakt van een wazige maan op een monitor in een donkere ruimte. Ondanks dat de maan op de wazige foto vrijwel geen details meer bevatte, wist de Galaxy S23 Ultra extra details op te halen – details die dus door software aan de wazige maan zijn toegevoegd.
Maanfoto’s zijn niet nep
Een reactie op het experiment van de Redditor bleef toentertijd uit. Inmiddels heeft Samsung wel op het experiment gereageerd. In de reactie ontkent het bedrijf een AI-overlay toe te passen voor extra details. “De op AI gebaseerde scène-optimalisatietechnologie herkent de maan als het hoofdobject en maakt meerdere foto’s voor een multi-frame-compositie, waarna AI de beeldkwaliteit en kleuren optimaliseert”, schrijft Samsung.
Hoewel Samsung dus ontkent een overlay toe te passen, bevestigt de reactie dat de maanfoto’s wel worden geoptimaliseerd. Samsung bouwde zelfs automatische maanherkenning in en zet dat in om meerdere optimalisatieprocessen in gang te brengen. Dit begint bij multi-frame-compositie, waarbij meerdere foto’s worden gecombineerd om ruis te onderdrukken en meer detail toe te voegen.
Ook schakelt Samsung zowel de OIS (optische beeldstabilisatie) als EIS (elektronische stabilisatie) in om blur in foto’s te voorkomen. Als de multi-frame-compositie is geslaagd past Samsung tot slot zijn Scene Optimizer-technologie toe om nog meer detail te verkrijgen. Volgens Samsung zorgt deze AI-gebaseerde techniek ervoor dat ‘meer ruis wordt weggenomen en details worden geoptimaliseerd’.
Extreem dunne scheidingslijn
Het Zuid-Koreaanse merk ontkent dus neppe overlays toe te passen, maar past tegelijkertijd wel een AI-algoritme toe om zo veel mogelijk details van de maan op te halen. Of het daarbij ook per ongeluk detail toevoegt die in werkelijkheid niet aanwezig zijn – of normaliter niet zichtbaar – laat het bedrijf in het midden.
Duidelijk is wel dat de scheidingslijn tussen foto’s en AI steeds dunner wordt. Samsung past dermate veel AI-optimalisaties toe dat de maanfoto’s niet meer als reguliere foto’s gezien kunnen worden. De smartphonefabrikant begeeft zich tegelijk niet op het pad van Huawei, dat met zijn P30-serie ervoor koos een overlay over de maan te plaatsen.