Nieuws

Banaanvormige waas duikt op in foto’s Samsung Galaxy S23

samsung galaxy s23
© Samsung
Via Duitse supportfora zijn problemen met de camera’s op de Samsung Galaxy S23 en Galaxy S23+ opgedoken. Gebruikers hebben last van wazige, banaanvormige plekken op hun foto’s.

Ook dit jaar stelde Samsung weer een volwaardige Galaxy S-reeks voor, inclusief de Galaxy S23, S23 Plus en Galaxy S23 Ultra. De lancering leek voor lange tijd zonder noemenswaardige problemen te verlopen. Inmiddels is gekend dat de Galaxy S23 Ultra last heeft van wifiproblemen, waardoor een Ultra-gebruiker zich niet kan verbinden aan Wifi 6-netwerken. Nu blijkt dat ook de Samsung Galaxy S23 en S23+ niet geheel foutloos zijn: die toestellen vertonen problemen met wazige foto’s.

‘Banaanvormige’ waas

Gebruikers hebben de problemen kenbaar gemaakt via verschillende Duitse supportfora. Onbekend is of de problemen enkel spelen op Duitse exemplaren van de Galaxy S23-serie. Logisch zou dat niet zijn, overigens – Samsung verkoopt in heel Europa dezelfde toestellen, met uitzondering van enkele provider-specifieke verschillen. Het probleem dat opduikt lijkt bovendien niet software-gerelateerd: foto’s van de S23 en S23+ vertonen steevast een banaanvormige waas.

Wat opvalt aan foto’s die gebruikers plaatsen is dat de waas steeds bovenin de foto’s aanwezig is. De vorm van de wazige delen is, zoals eerder benoemd, eveneens een opvallend aspect. Samsung heeft nog geen officiële reactie gegeven op de problemen. De exacte oorzaak van de cameraproblemen op de S23-serie blijft dan ook gissen. Gebruikers op Samsungs supportforum suggereren dat de camera-problemen mogelijk zijn overgekomen van de Galaxy S22 en S22+; die toestellen maken gebruik van dezelfde 50 MP-hoofdcamera, en hadden last van wazige randen van de foto’s.

Banaanvormige waas Galaxy S23
Beeld: Android-Hilfe

Geheel vergelijkbaar zijn de problemen daardoor alvast niet. Gebruikers van de Galaxy S23 en S23+ spreken namelijk over wazige aspecten middenin foto’s.

Handmatig focussen

Een softwareoplossing voor de cameraproblemen lijkt niet direct voorhanden. Het is ook maar de vraag of Samsung de waas met een softwareupdate kan oplossen. Volgens SamMobile verdwijnt de waas wel als sneeuw voor de zon door tap-to-focus te gebruiken, in plaats van autofocus. Ga je een foto maken met je Galaxy S23 (Plus), klik dan voorlopig maar even op het scherm voordat je op het shutter-knopje drukt.

Tegelijk zijn we voorzichtig optimistisch dat Samsung aan een oplossing werkt. Ice Universe schrijft op Twitter dat de Zuid-Koreaanse fabrikant eind maart een update uitbrengt voor de Galaxy S23-serie met cameraoptimalisaties. Welke optimalisaties Samsung met die update doorvoert is op dit punt nog ongeweten; de geruchtenmaker spreekt zich daar ook niet over uit. Gehoopt wordt dat de update ook korte metten maakt met de trage camera-shutter van Samsung; een probleem dat het merk al jaren treft en waar het recent een verrassende ‘oplossing’ voor uitbracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business