samsung galaxy s23

Samsungs Galaxy S23, S23+ en Galaxy S23 Ultra worden geteisterd door netwerkproblemen. De Wifi-verbinding zou soms plots wegvallen. Dit is een mogelijke oplossing.


Samsungs Galaxy S23-serie bouwt voort op het succes van zijn voorgangers. Ditmaal stapt Samsung in Europa zelfs over op Qualcomm-chipsets om de batterijduur en prestaties een boost te geven. De eerste praktijkervaring die TechPulse met de Galaxy S23 kon opdoen was alvast positief. Zelfs op het basismodel van de S23-serie was de batterijduur subliem te noemen. Ook qua prestaties hadden we niets te klagen. Niet alle gebruikers kunnen genieten van dezelfde ervaring. Via Reddit en Samsungs Community-forum melden Galaxy S23-gebruikers zich met wifi-problemen.

Wifiproblemen Galaxy S23-toestellen

Getroffen gebruikers kunnen weliswaar verbinden met een Wifi-netwerk maar zien vervolgens de melding “Verbonden zonder internet” verschijnen. Ze zijn in werkelijkheid dus niet verbonden met een Wifi-netwerk en zijn aangewezen op hun mobiele data. Gebruikers die zich melden op het forum zijn allen in het bezit van de Galaxy S23 Ultra maar het is niet uitgesloten dat ook andere Galaxy S23-modellen dit probleem (kunnen) ervaren.

De oorzaak van het probleem lijkt alvast duidelijk. In alle gevallen doet het probleem zich namelijk voor als de telefoon met een Wifi 6-netwerk moet verbinden. Gebruikers met Wifi 5 of Wifi 4-netwerken worden dus niet getroffen. Het aandeel Wifi 6-netwerken binnenshuis is gelukkig nog relatief beperkt: de meeste Wifi 6 – en dat geldt ook voor Wifi 6E – routers zijn nog flink aan de prijs. Bovendien deelden telecomoperatoren de voorbije jaren nog met name Wifi 4 en Wifi 5-routers uit aan klanten.


Of het probleem ook speelt bij klanten met Wifi 6E-netwerken is niet bekend. Hoewel Wifi 6 en 6E binnen dezelfde Wifi-generatie vallen, gebruiken ze elk wel een andere netwerktechniek.

Oplossing voor wifiproblemen

Het probleem zou alvast niet lang meer moeten voortduren. Samsung werkt aan een oplossing die via een software-update naar alle Galaxy S23-exemplaren wordt uitgerold. Intussen kun je wel een aantal stappen zetten om het probleem tijdelijk te verhelpen, zodoende dat je in elk geval weer op het Wifi-netwerk wordt aangesloten.

  • Schakel Wifi 6 en WPA 3 uit op je router; op de meeste routers kun je Wifi 6 uitschakelen en ervoor kiezen dat je voorlopig enkel Wifi 5 en Wifi 4 wil gebruiken;
  • Schakel random MAC-adres uit en laat je telefoon zelf een MAC-adres bepalen (zijn eigen MAC-instelling);
  • Tot slot melden sommige gebruikers dat het herstellen naar fabrieksinstellingen het Wifi-probleem kan verhelpen, of alvast helpt om de ernst ervan te verminderen.