Nieuws

Maanfoto’s Samsung Galaxy S23 blijken fake te zijn

maanfoto
3d render Moon in outer space (close-up)
Foto's trekken van de maan met je smartphone is niet vanzelfsprekend. Samsung meende een oplossing te hebben die er toch geen blijkt te zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Samsung Galaxy S23 in het nieuws komt omwille van zijn camera. Eerder bracht Samsung al een update uit die een vertraging oploste. Bij het drukken op de knop duurde het soms erg lang vooraleer een foto getrokken werd. Een S23-eigenaar deelt nu op Reddit zijn ontdekking van nog zo’n cameraprobleem. Of liever: hij ontkracht de marketingstunt van Samsung waarin het zegt dat de S23 perfecte maanfoto’s kan maken.

Iedereen wil af en toe een foto van de maan trekken. Probleem is alleen dat het hemellichaam zodanig ver van ons verwijderd is dat alle detail verloren gaat wanneer je het fotografeert. Samsung claimt zijn camera te hebben uitgerust met een AI-model dat deze details kan reconstrueren – daar blijkt echter niets van aan te zijn.

Maanfoto’s met de Samsung Galaxy S23

Om de proef op de som te nemen bedacht Redditor u/ibreakphotos een ingenieuze test. Om te beginnen downloadde hij een foto van de maan van het internet. Deze verkleinde hij naar een afbeelding van 170 op 170 pixels groot. Hierna vervaagde hij de foto zodanig dat alle detail op voorhand al verdwenen was, wat resulteerde in een afbeelding als deze.

Daarna toonde hij de foto op zijn computermonitor en fotografeerde hij de monitor. Het resultaat? Een haarscherpe foto van de maan.

Textuur over foto gelegd

Uit de proef kan een opmerkelijke conclusie getrokken worden: de camera van de S23 reconstrueert geen details, maar voegt zelf een aantal details toe. Dit is mogelijk danzij artificiële intelligentie, getraind op honderden maanfoto’s. Herkent de AI een foto van de maan? Dan begint hij te werken en zullen er details op de foto bijgecreëerd worden.

Dat is wat anders dan Samsung over de cameracapaciteiten beweert: die zou op basis van een afbeelding details moeten reconstrueren. Deze test wijst uit dat dat niet het geval is: op de maanfoto was alle detail om te reconstrueren namelijk op voorhand weggehaald. Dat er toch een foutloze maanfoto genomen wordt, geeft aan dat het systeem niet werkt zoals Samsung zegt. Om het anders te zeggen: de haarscherpe afbeelding van de maan is eigenlijk geen ‘foto’, maar een tekening die over je foto gelegd wordt.

Samsung heeft nog niet gereageerd op het voorval.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business