Nieuws

Nederlandse overheid werkt aan eigen TikTok-verbod

TikTok
© iStock
Overheidsmedewerkers in Nederland moeten binnenkort TikTok verwijderen van hun werktelefoons. Het gebruik ervan wordt per direct ontraden.

Specifiek werkt de Nederlandse overheid aan een verbod op het installeren van ‘spionagegevoelige apps’. Zo’n verbod is dus niet enkel gericht op TikTok, en omvat alle apps die ontwikkeld werden in landen met een ‘offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen’. TikTok is één van de apps die onder de blokkade gaat vallen. Of er in eerste instantie ook andere apps door de Rijksoverheid worden verboden, staat niet te lezen in de documentatie.

Zulke apps kunnen later alvast wel aan het verbod worden toegevoegd. Hiervoor vertrouwt de overheid in de nabije toekomst op een infrastructuur van ‘managed apparaten’. Nieuwe toestellen die uitgereikt worden aan ambtenaren, worden dus beheerd door de overheidsinstanties. Zij kunnen dan ook bepalen welke apps medewerkers mogen installeren, en kunnen apps als TikTok uitsluiten. Of oude werktoestellen bij het ingaan van het verbod worden omgezet naar de nieuwe infrastructuur, is niet bekend.

Volgens staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen vormen apps als TikTok mogelijk een risico voor nationale veiligheidsbelangen. Van Huffelen licht toe dat diensten toegang krijgen tot metadata, en daarmee mogelijk intellectueel eigendom, politieke besluitvormings(-processen), en gedragingen van diasporagemeenschappen.

Europees en Amerikaans verbod

Eerder werd een soortgelijk verbod al doorgevoerd op Amerikaans en Europees niveau. Een verbod voor het Europees Parlement is nog niet voorhanden, maar de Europese Commissie vaardigde al wel zo’n verbod uit voor TikTok op werktelefoons. Ook Belgische gewestelijke en landelijke overheden hebben een verbod ingesteld voor werktelefoons. Privégebruik op een eigen telefoon blijft dus wel toegestaan voor politici en overheidsmedewerkers.

Intussen werken de Verenigde Staten ook aan een landelijk verbod. Volgens Amerikaanse politici vormt de app als geheel een risico voor de nationale veiligheid. Eerder overleg tussen ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, en de Amerikaanse overheid zou in december zijn stuk gelopen. Het bedrijf houdt hoop op een oplossing en wijst op de gevolgen van het verloren gaan van de verbinding tussen Amerikaanse en Europese gebruikers.

mobielontspanningtiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken