Nieuws

VS: ByteDance moet TikTok verkopen

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
ByteDance moet TikTok mogelijk verkopen om een ban in de Verenigde Staten te voorkomen. Wetgeving om zo’n ban in te stellen zou naar verluidt steun krijgen van regering-Biden.

Het voorbestaan van TikTok in de VS hangt aan een zijden draadje. Amerikaanse parlementariërs zijn van mening dat de kortevideo-app een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Gezien ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, in China gevestigd is moet het meewerken aan verzoeken van Chinese overheden om data aan te leveren. In theorie zou de Chinese overheid dus Amerikaanse burgers ‘via’ TikTok kunnen bespioneren.

Het is om die reden dat Amerikaanse overheidsmedewerkers TikTok van hun werktelefoons moeten verwijderen. Voor burgers is zo’n ban voorlopig niet voorhanden; wel lijkt het net rond ByteDance in sneltempo te sluiten. Zowel The Wall Street Journal als The New York Times melden dat de regering van President Biden zijn zinnen heeft gezet op een verplichte verkoop van TikTok. Besluit ByteDance de app niet te willen verkopen, dan ligt volgens de zakenkranten een ban in het verschiet.

Afscheiding van Amerikaanse TikTok

Hoe zo’n mogelijke verkoop eruit komt te zien is ongeweten. Het is goed mogelijk dat ByteDance op zoek gaat naar een koper voor het Amerikaanse ‘gedeelte’ van de kortevideo-app. Eerder wilde het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten al afscheiden van het Chinese bedrijf.

In samenwerking met de Amerikaanse overheid zou dan een monitor gekozen moeten worden die de Amerikaanse tak in de gaten houdt. Daarnaast zou de Amerikaanse overheid zeggenschap krijgen over aan te nemen werknemers. ByteDance gaf aan de kosten van deze processen zelf te dragen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de plannen de angst van politici heeft overwonnen. Onderhandelingen tussen ByteDance en de Amerikaanse overheid bleken in december tot stilstand te zijn gekomen, dat rapporteerde The Wall Street Journal.

Europa kijkt plannen af

Let wel, vooralsnog heeft de Amerikaanse overheid de berichten over een verplichte verkoop van de app niet bevestigd. TikTok heeft ook niet gereageerd op vragen over de plannen van de VS. Ook is er op dit punt nog geen wettelijke basis voor de Amerikaanse overheid om zo’n ban op te baseren. Zulke wetgeving is wel in de maak, bleek eerder deze maand. Volgens de berichtgeving krijgt de wet alvast steun van de regering-Biden.

Niet alleen in de VS ligt TikTok onder het vergrootglas. De Europese Commissie kondigde deze maand aan dat zijn overheidsmedewerkers de applicatie van hun werktelefoon moeten verwijderen. Draaien ze werkapps op hun persoonlijke telefoons dan moeten ze de kortevideo-app ook daarvan verwijderen. Inmiddels is eenzelfde ban ook ingesteld door Belgische overheden, zowel landelijk als voor de Vlaamse en Waalse overheidsdiensten.

Wankelend vooruitzicht

De toekomst van TikTok wordt daarmee steeds meer aan het wankelen gebracht. Niet geheel onterecht; eerder erkende het bedrijf nog Amerikaanse journalisten te hebben bespioneerd. Volgens ByteDance ging het om ongeoorloofd gedrag en werden de medewerkers daarvoor ontslagen. Ook kwam TikTok op de proppen met een nieuw Europees privacybeleid, dat volgens experten in de prullenmand thuis zou horen. Het bedrijf zou namelijk jouw gegevens met Chinese medewerkers delen zonder daarbij garanties te kunnen bieden dat zij zich aan Europese privacybepalingen (GDPR) houden.

businessmobielontspanningprivacytiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen