WhatsApp voegt vergrendeloptie toe aan (groeps)chats
Vooralsnog bevindt de functie zich in de interne testfase. Wel vond WaBetaInfo de allereerste aanwijzingen voor de vergrendelingsoptie in WhatsApp Beta voor Android (2.23.8.2). Hiermee moet je weldra gesprekken kunnen vergrendelen. Handig voor degenen die hun telefoon nogal eens aan een familielid of vriend afgeven, maar liever niet hebben dat zij door hun gesprekken spitten. Zodra een gevoelig gesprek werd vergrendeld, moet de pottenkijker namelijk eerst een vingerafdruk of pincode invoeren om deze te ontgrendelen.
‘Vergrendelde gesprekken’
Vergrendelde gesprekken verdwijnen bovendien uit het reguliere ‘Chat’-overzicht, en vind je onder Vergrendelde gesprekken. Om ze te ontgrendelen is dus de vingerafdruk of pincode van de eigenaar nodig. WhatsApp zou daarbij het aantal aanmeldpogingen limiteren. Eenmaal te vaak een foutieve pincode of vingerafdruk werd ingevoerd, kan men het gesprek enkel nog openen door alle berichten in de chat te verwijderen. Hiervoor is geen extra verificatie vereist.
Overigens beveiligt WhatsApp met deze functie niet alleen tekstberichten. Ook mediabestanden die worden verstuurd in vergrendelde chats zijn enkel met een pincode of vingerafdruk toegankelijk. De foto’s, video’s en andere media-bestanden zijn zodoende ook niet in de galerij-app op de telefoon te vinden.
Pincode- en vingerafdrukvergrendeling
Het is niet de eerste keer dat WhatsApp pincode- en vingerafdrukvergrendeling toevoegt. Het is nu al mogelijk om de app in zijn geheel te vergrendelen met een pincode of vingerafdruk. Straks kun je dus ook afzonderlijke gesprekken vergrendelen. Die optie komt er zowel voor persoonlijke chats als groepsgesprekken.
Volgens WaBetaInfo is de wijze waarop de vergrendeling wordt ingesteld in elk geval gelijk in beide type chats. Eerst klik je op de naam van de chat, vervolgens op de optie om de chat te vergrendelen en tot slot kies je de gewenste vergrendelingswijze: pincode of vingerafdruk.
Wanneer WhatsApp met de optie op de proppen komt, is nog niet bekend. Voorlopig weten we dat de functie wordt ontwikkeld. Op basis van soortgelijke bètafuncties in het verleden weten we dat de stabiele uitrol nog minstens enkele weken tot maanden op zich laat wachten.