Britse privacywaakhond rekent TikTok 14,5 miljoen aan
In het Verenigd Koninkrijk heeft privacywaakhond ICO TikTok veroordeeld tot een boete. Reden daarvoor: het platform zou zich niet aan datawetten gehouden hebben. Vooral de manier waarop de app omgaat met data van minderjarigen baart zorgen.
Jonger dan dertien jaar
Het Information Comissioner’s Office (ICO) zegt dat TikTok vol zit met minderjarige kinderen. Volgens het ICO werden er in 2022 zo’n 1,4 miljoen profielen aangemaakt door kinderen jonger dan dertien jaar. Dat is niet alleen tegen de Britse datawetten, maar ook tegen TikTok’s eigen beleid.
Het schoentje knelt vooral bij die dertienjarigen: iedereen onder die leeftijdsgrens moet namelijk toestemming van een ouder of voogd hebben, alvorens ze een account op sociale media kunnen aanmaken. De wet is van toepassing op alle “information society services”, waar het filmpjesplatform dus toe gerekend wordt. TikTok liet het niet alleen na om deze toestemming op te vragen, maar deed ook geen moeite om profielen van minderjarigen te blokkeren. Dat terwijl TikTok eigenlijk op de hoogte moest zijn van die 1,4 miljoen kinderprofielen en verschillende werknemers hierover zorgen uitten.
Hoe je het ook draait of keert: volgens het ICO beging TikTok hiermee een schending van de Britse datawetten. Daardoor wordt het platform nu veroordeeld tot een flinke boete van 14,5 miljoen euro. Naast de kwestie rond minderjarigen, wrijft het ICO het platform ook aan dat het zijn gebruikers onvoldoende informeert over wat er met data gebeurt. TikTok-gebruikers kunnen daarom geen geïnformeerde keuze maken als het op hun dataveiligheid aankomt. Bovendien kon het platform onvoldoende aantonen dat het data op een eerlijke, transparante en legale manier opslaat en verwerkt.
TikTok kwam de afgelopen weken vaker in opspraak. Meerdere regeringen verboden het gebruik van de filmpjes-app op ambtenarentelefoons. In de Verenigde Staten wordt er zelfs aan gedacht om TikTok volledig te verbieden.