Payconiq overgenomen door buitenlandse partij
EPI, kort voor European Payment Initiative, is een samenwerking van zestien Europese banken. Sinds dinsdag maken ook Belfius, het Duitse DZ Bank en het Nederlandse ABN Amro en Rabobank deel uit van dat samenwerkingsverband. Het doel van de aanstaande betaaldienst is om een digitale portemonnee uit te brengen. Hiermee wil EPI de concurrentie aangaan met Mastercard en Visa en betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet. Later dit jaar moet de wallet beschikbaar zijn voor de allereerste consumenten in Duitsland en Frankrijk. Begin 2024 voegt België zich bij dat rijtje voor een bredere marktintroductie.
Andere Europese landen voegen zich op termijn bij dat rijtje. Exacte termijnen worden hiervoor nog niet gegeven.
iDeal als ontwerp-blauwdruk
Op den duur moet zo een pan-Europees betaalnetwerk ontstaan. De Nederlandse betaaldienst iDeal wordt gebruikt als blauwdruk voor het betaalsysteem. Dit systeem wordt in Nederland gebruikt voor betalingen bij webwinkels, en werkt met alle banken. Ook kunnen consumenten via dit systeem een betaalverzoek aan elkander sturen via een link; ook dat werkt bij elke Nederlandse bank die zich bij iDeal heeft aangesloten.
Currence, de nieuwe eigenaar van iDeal, meldt dat er voor Nederlandse gebruikers voorlopig weinig verandert. Op termijn krijgt de betaaldienst wel een nieuwe, pan-Europese merknaam. Hoe dit eruit komt te zien, blijft voorlopig koffiedik kijken.
Payconiq blijft bestaan
Ook de Payconiq-dienstverlening blijft voorlopig doorlopen, meldt EPI. Overigens is enkel Payconiq International overgenomen. Dat levert zijn dienstverlening aan het Belgische Bancontact Payconiq Company. Voorlopig blijft EPI die diensten dus leveren aan de Belgische betaalprovider.
Het is goed mogelijk dat Payconiq op termijn wel verdwijnt. EPI’s digitale portemonnee moet het immers mogelijk maken om gratis en binnen enkele seconden betalingen te verrichten. Hiervoor komt straks een aparte app beschikbaar, maar de betaaldienst van European Payments Initiative zal ook in de applicaties van banken verwerkt worden. Op termijn moet het daarbij ook mogelijk zijn om met dit systeem betalingen in winkels te verrichten.