Nieuws

Zonnepanelen veroorzaken storing en zijn makkelijk te hacken

zonnepanelen
© iStock / anatoliy_gleb
Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om de energiefactuur te drukken. Onbedoeld hebben de panelen ook een aantal nadelige effecten.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), de Nederlandse communicatieregulator, voerde een onderzoek naar zonnepanelen. Meer bepaald nam de regulator enkele omvormers onder de loep. In meeste gevallen voldeden die niet aan de nodige voorwaarden.

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, weet doorgaans ook graag hoeveel energie daarmee juist bespaard wordt. Je kan proberen de rekening te maken wanneer de afrekening in de bus valt. Veel handiger is echter om de omvormer aan het internet te verbinden: zo weet je ten allen tijde wat de energieopbrengst van de panelen precies bedraagt.

Regels voor cyberveiligheid

Zo’n verbinding met het internet moet aan een aantal regels voldoen. De RDI onderzocht maar liefst negen verschillende omvormers, waarvan geen enkele voldeed aan de normen voor cyberveiligheid. Daardoor is het voor hackers een koud kunstje om de zonnepanelen vanop een afstand uit te schakelen of te bestoken met DDOS-aanvallen. Heb je tijdens het koppelen van de omvormer met het internet persoonlijke informatie ingevuld? Dan is die ook gewoon bereikbaar voor hackers.

Het probleem ligt grotendeels bij het feit dat de omvormers maar één keer geconfigureerd worden: tijdens de installatie. Daarbij worden vooral standaardinstellingen gebruikt, met een standaardwachtwoord en dito gebruikersnaam. Bovendien worden de omvormers niet genoeg geüpdatet. Enerzijds worden er niet voldoende updates uitgestuurd door de fabrikant. Updates die wel beschikbaar komen, worden vaak niet geïnstalleerd.

Uitgelicht artikel Computer verbruik Hoeveel energie verbruikt mijn computer?

Boetes worden evenwel niet uitgedeeld: pas vanaf augustus 2024 kunnen de richtlijnen voor cyberveiligheid worden afgedwongen. Dat maakt de omvormers vandaag echter niet veiliger. De RDI hoopt dan ook dat fabrikanten hun omvormers vaker bijwerkt. Wie zonnepanelen heeft liggen doet er goed aan deze updates te installeren en een sterker wachtwoord in te stellen voor de omvormer.

Storing

Uit het onderzoek bleek bovendien dat sommige omvormers storing veroorzaken. Bij de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom worden enkele ongewenste radiofrequenties geproduceerd. Bij conforme installaties worden deze frequenties geblokkeerd. In sommige gevallen lijkt dat niet te gebeuren, aldus de RDI. Dit zorgt voor storing op een aantal frequenties. Die storing is merkbaar op de communicatiekanalen van defensie en de hulpdiensten, maar ook op het DAB+-systeem en reguliere radiofrequenties. Gebruik je een tag om je deur te openen? Dan kan het zijn dat ook die minder goed werkt.

Beveiligingdomoticaenergiesmarthomezonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600