Achtergrond

Hoeveel energie verbruikt mijn computer?

Computer verbruik
We spenderen vaak hele dagen achter een computer, maar hebben zelden een idee van de energie die deze toestellen verbruiken.

We proberen je hier een beeld van te geven en voorzien ook enkele kleine tips om je verbruik een beetje te reduceren. Computers, en met name desktops, durven al eens enkele stopcontacten opeisen in onze woning of kantoren. Al deze toestellen met hun randapparatuur verbruiken voortdurend energie, maar heb je eigenlijk wel een idee van de hoeveelheid? We zetten onze toestellen amper nog uit, en met de stijging in thuiswerken komt dat verbruik bij ons terecht. Dat leidt niet tot torenhoge elektriciteitsrekeningen, maar het is misschien wel interessant om er toch even bij stil te staan. Daarom leek het ons nodig om een antwoord te vormen op de volgende vraag: wat is het verbruik van mijn computer?

Moeilijk antwoord

Hier schroeven we je verwachtingen al meteen bij. We moeten je melden dat het niet zo eenvoudig is om je exacte cijfers voor jouw gebruik te geven. Er bestaan apparaatjes en programma’s waar je het mee zou kunnen meten, maar zelfs daar zal het fluctueren. Dat lijkt ons dus niet echt de moeite. Het verbruik is afhankelijk van meerdere parameters, waaronder het type computer, en deze zijn zelden constant. De aanwijzingen hieronder zullen je helpen om een beeld te krijgen van jouw gemiddelde verbruik.

“Exacte cijfers zijn niet vanzelfsprekend.”  

mac sneller
Laptops zijn een meer energiezuinige keuze dan desktops.

Laptops versus desktops

Om te beginnen is het belangrijk om het onderscheid tussen desktops en laptops aan te kaarten. Laptops verbruiken 30 tot soms 80 procent minder energie dan desktops, waardoor ze op vlak van energiezuinigheid zeker superieur zijn. Ze zijn ontworpen om te vertrouwen op een batterij, dus het voorzichtig omspringen met de voorradige energie zit in deze toestellen ingebakken, in tegenstelling tot desktops.

De volgende belangrijke parameter is je type computer en zijn hardware. Desktops (exclusief monitoren) zullen tussen de 70 en 500 watt gebruiken. Dat is inderdaad een grote marge, maar dat is afhankelijk van de hardware van je computer. Een computer die gemaakt is voor eenvoudige of professionele doeleinden zal bijvoorbeeld veel minder verbruiken dan grotere gaming PC’s. Volledig uitgebouwde gaming PC’s zullen dat gemiddelde nog overstijgen. Het verbruik van monitoren ligt tussen de 15 en 60 watt, afhankelijk van het type, maar dit is gezien de min of meer constante werking van de interne onderdelen iets eenvoudiger te bepalen.

De eindrekening

Bij laptops ligt het gemiddelde verbruik doorgaans tussen de 30 en 100 watt, maar ook hier moet je steeds op het type en gebruik letten. Eenvoudige Chromebooks zullen een opmerkelijk laag verbruik tonen, terwijl dat bij grote gaming laptops ook volledig de andere kant uitgaat. In het geval van laptops dien je ook steeds rekening te houden met het feit dat het scherm standaard mee verantwoordelijk is voor een deel van de energieconsumptie. De grootte van schermen, samen met hun helderheid en beeldverversing zullen ook een rol spelen in de eindrekening.

De onderdelen van een computer die het meest verbruiken, zijn de processor en grafische kaart. CPU’s zitten doorgaans tussen 50 en 150W. Grafische kaarten zitten vaak tussen 30 en 350W. De meer high-end GPU’s, kunnen het verbruik van jouw computer aardig omhoog trekken, dus wees je daarvan bewust. RAM verbruikt tussen de 2 en 6W, wat dus meevalt. De voeding en het moederbord geven de overgrote meerderheid van de energie die ze binnenhalen ook door aan de andere componenten. Een muis en toetsenbord verbruiken doorgaans minder dan 0,5 watt, dus daar moet je je ook geen zorgen over maken.

Computer verbuik
Een bewust energieverbruik is goed voor jouw energiefactuur en het milieu.

Tips om energieverbruik te verminderen

Als je het energieverbruik van jouw desktop of laptop wil verminderen om op je energiefactuur te besparen of gewoon milieuvriendelijker te zijn, dan kunnen we je alvast enkele praktische tips meegeven die je hiermee helpen. Om te beginnen kan je steeds jouw computer volledig afsluiten als je hem niet gebruikt. Het heeft niet enorm veel zin om hem de hele nacht op te laten staan, dus dan schakel je hem best uit of zet je hem in slaapstand. Zowel Windows als macOS bieden ook instellingen in het besturingssysteem aan waarmee je de slaapstand kan configureren. Vergeet niet dat toestellen die zich in slaapstand bevinden nog steeds energie verbruiken, hetzij veel minder. Als je er zeker van wil zijn dat jouw computer geen stroom meer verbruikt, dan sluit je deze best volledig af.

Hier kan het ook handig zijn om jouw computer en zijn bijhorende randapparatuur, zoals printers en luidsprekers, op eenzelfde stekkerblok aan te sluiten dat van een handige aan/uitknop is voorzien. Zo kan je alles in één keer uitschakelen. Probeer ook doorheen de dag bewuster met je randapparatuur om te gaan. Als je bijvoorbeeld weet dat je jouw webcam of printer niet zal gebruiken, dan kan je deze best ontkoppelen.

Computer verbruik
Een stekkerblok zorgt ervoor dat je meerdere toestellen in één keer kan ontkoppelen.

Werk je met een oudere desktop? Dan kan het lonen om enkele onderdelen van een upgrade te voorzien. Harde schijven verbruiken bijvoorbeeld meer dan een SSD. Nieuwere componenten bevatten vaker efficiëntere technologieën, waardoor ze beter uitkomen voor jouw totale verbruik. Dat is echter niet de algemene regel, dus maak steeds de grondige vergelijking bij het upgraden van je apparatuur.

Ook al zijn laptops uit zichzelf energiezuiniger dan desktops, toch kan je ook hier nog wat beknibbelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jouw laptop enkel oplaadt zodra hij het nodig heeft. Als hij een hele dag aangesloten is aan de netstroom, dan laat je voortdurend energie doordruppelen. Verbind hem dus enkel als het nodig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business