slimme thermostaat techpulse

Een slimme thermostaat is één van de basisbenodigdheden om van je huis een ‘smart home’ te maken. We overlopen de verschillende toestellen, hun prijzen en hun functies.

Advertentie

De thermostaat die jij gebruikt, laat je hoogstwaarschijnlijk toe om een weekplanning op te stellen. Kom je elke werkdag rond zes uur ’s avonds thuis, dan kan je in de planning van je thermostaat vragen dat de temperatuur in je huis een kwartier op voorhand wordt verhoogd. Zeker in België kan een file er echter voor zorgen dat je een uur later dan verwacht thuis arriveert. Hierdoor werkt je verwarming een uur langer dan noodzakelijk is.

Met dit probleem in het achterhoofd zijn slimme thermostaten ontwikkeld. Deze toestellen zijn verbonden met het internet, waardoor je ze met een app kan aansturen. Merk je dat je door een file later thuis zal zijn? Met een druk op de knop kan je in de app van je thermostaat instellen dat de verwarming pas een uur later moet aanspringen. Bij meer geavanceerde toestellen is deze handeling zelfs niet nodig. Deze thermostaten zullen immers detecteren wanneer je je binnen een bepaalde straal rond je huis bevindt. Pas wanneer je je binnen deze cirkel begeeft, zal je verwarming worden ingeschakeld.

Aan/uit-regeling

Er bestaan twee manieren waarop een centrale verwarmingsketel kan worden aangestuurd, namelijk met behulp van een aan/uit- of modulerende regeling. Indien je in het bezit bent van een oudere verwarmingsketel is de kans groot dat deze over een aan/uit-regeling beschikt. Zoals de naam doet vermoeden, kan je deze ketels alleen in- of uitschakelen. Om een dergelijke verwarmingsketel correct aan te sturen, dien je gebruik te maken van een aan/uit-thermostaat. Deze zal de ketel inschakelen wanneer de kamer kouder wordt dan een vooropgestelde temperatuur en weer uitschakelen wanneer de kamer warm genoeg is. Om te voorkomen dat de verwarming continu wordt in- en uitgeschakeld, is hierbij een kleine buffer ingebouwd.

Aangezien enkel het in- en uitschakelen geregeld kan worden, zal de verwarmingsketel telkens even hard werken, ongeacht het verschil tussen de gevraagde en werkelijke temperatuur. Dat kan ertoe leiden dat energie wordt verspild en de kamer te warm wordt. Om dit fenomeen tegen te gaan, maken veel thermostaten gebruik van anticipatie. Hierdoor zal de thermostaat de verwarming al uitschakelen alvorens de gewenste temperatuur bereikt is, aangezien de warme buizen van de radiatoren de ruimte nog enige tijd verder zullen opwarmen.

Modulerende regeling

Tegenwoordig worden zo goed als alle nieuwe verwarmingsketels van een modulerende regeling voorzien. Deze past de verwarmingscapaciteit aan op basis van de benodigde energie. De ketel zal volledig worden aangezet wanneer je huis snel op de gewenste temperatuur gebracht moet worden. Hierna zal de ketel stilletjes aan zachter worden gezet, aangezien de kamer in de buurt van de gevraagde temperatuur komt. Op deze manier kan dit type regeling voorkomen dat je huis te hard wordt verwarmd, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Om optimaal te functioneren heeft een modulerende verwarmingsketel een thermostaat nodig die OpenTherm ondersteunt. Dat is een communicatieprotocol dat door HoneyWell werd ontwikkeld, maar fabrikantonafhankelijk is. Dankzij dit protocol kan je met een thermostaat van fabrikant A een verwarmingsketel van merk B aansturen. Om te achterhalen welk type regeling jouw centrale verwarmingsketel heeft, dien je op zoek te gaan naar een label op de ketel. Ook in de handleiding kan je terugvinden welk type ketel het betreft.

Wat is de beste slimme thermostaat in 2021?

  • Honeywell Lyric T6R
  • Bosch EasyControl
  • Google Nest Learning Thermostat
  • Tado slimme thermostaat V3+
  • Netatmo thermostaat

Honeywell Lyric T6R

honeywell thermostaat

Bosch EasyControl

bosch thermostaat

Google Nest Learning Thermostat

google nest thermostaat

Tado Slimme Thermostaat V3+

tado thermosgtaat v3

Netatmo Thermostaat

netatmo thermostaat

Is je huis nog niet slim genoeg? Bekijk dan onze 6 favoriete smarthome-apparaten voor een slim huishouden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here