Koopgidsen

Besparen op verwarming: de beste slimme thermostaat van 2023

slimme thermostaat techpulse
Een slimme thermostaat is één van de basisbenodigdheden om van je huis een ‘smart home’ te maken. We overlopen de verschillende toestellen, hun prijzen en hun functies.

We gingen op zoek naar de beste slimme thermostaat van 2022. De thermostaat die jij gebruikt, laat je hoogstwaarschijnlijk toe om een weekplanning op te stellen. Kom je elke werkdag rond zes uur ’s avonds thuis, dan kan je in de planning van je thermostaat vragen dat de temperatuur in je huis een kwartier op voorhand wordt verhoogd. Zeker in België kan een file er echter voor zorgen dat je een uur later dan verwacht thuis arriveert. Hierdoor werkt je verwarming een uur langer dan noodzakelijk is.

Met dit probleem in het achterhoofd zijn slimme thermostaten ontwikkeld. Deze toestellen zijn verbonden met het internet, waardoor je ze met een app kan aansturen. Merk je dat je door een file later thuis zal zijn? Met een druk op de knop kan je in de app van je thermostaat instellen dat de verwarming pas een uur later moet aanspringen. Bij meer geavanceerde toestellen is deze handeling zelfs niet nodig. Deze thermostaten zullen immers detecteren wanneer je je binnen een bepaalde straal rond je huis bevindt. Pas wanneer je je binnen deze cirkel begeeft, zal je verwarming worden ingeschakeld.

Ook interessant: iRobot Roomba J7+ review, hoef je niets meer zelf te doen?

Aan/uit-regeling

Er bestaan twee manieren waarop een centrale verwarmingsketel kan worden aangestuurd, namelijk met behulp van een aan/uit- of modulerende regeling. Indien je in het bezit bent van een oudere verwarmingsketel is de kans groot dat deze over een aan/uit-regeling beschikt. Zoals de naam doet vermoeden, kan je deze ketels alleen in- of uitschakelen. Om een dergelijke verwarmingsketel correct aan te sturen, dien je gebruik te maken van een aan/uit-thermostaat. Deze zal de ketel inschakelen wanneer de kamer kouder wordt dan een vooropgestelde temperatuur en weer uitschakelen wanneer de kamer warm genoeg is. Om te voorkomen dat de verwarming continu wordt in- en uitgeschakeld, is hierbij een kleine buffer ingebouwd.

Aangezien enkel het in- en uitschakelen geregeld kan worden, zal de verwarmingsketel telkens even hard werken, ongeacht het verschil tussen de gevraagde en werkelijke temperatuur. Dat kan ertoe leiden dat energie wordt verspild en de kamer te warm wordt. Om dit fenomeen tegen te gaan, maken veel thermostaten gebruik van anticipatie. Hierdoor zal de thermostaat de verwarming al uitschakelen alvorens de gewenste temperatuur bereikt is, aangezien de warme buizen van de radiatoren de ruimte nog enige tijd verder zullen opwarmen.

Modulerende regeling

Tegenwoordig worden zo goed als alle nieuwe verwarmingsketels van een modulerende regeling voorzien. Deze past de verwarmingscapaciteit aan op basis van de benodigde energie. De ketel zal volledig worden aangezet wanneer je huis snel op de gewenste temperatuur gebracht moet worden. Hierna zal de ketel stilletjes aan zachter worden gezet, aangezien de kamer in de buurt van de gevraagde temperatuur komt. Op deze manier kan dit type regeling voorkomen dat je huis te hard wordt verwarmd, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Om optimaal te functioneren heeft een modulerende verwarmingsketel een thermostaat nodig die OpenTherm ondersteunt. Dat is een communicatieprotocol dat door HoneyWell werd ontwikkeld, maar fabrikantonafhankelijk is. Dankzij dit protocol kan je met een thermostaat van fabrikant A een verwarmingsketel van merk B aansturen. Om te achterhalen welk type regeling jouw centrale verwarmingsketel heeft, dien je op zoek te gaan naar een label op de ketel. Ook in de handleiding kan je terugvinden welk type ketel het betreft.

Wat is de beste slimme thermostaat in 2022?

Honeywell Lyric T6

 • Zelflerend
 • Geofencing
 • Uitbreidbaar met thermostaatkranen

Deze unieke slimme thermostaat van Honeywell is perfect in staat om de centrale verwarming aan te sturen met een vast programma, dat dankzij optionele thermostaatkranen ook per ruimte of kamer te regelen is. Deze thermostaat is vrij fors en verkrijgbaar in een witte en een zwarte behuizing.

Daarmee past hij vrijwel in ieder interieur, hoewel het best een eyecatcher is. Je bedient hem via een aanraakgevoelig scherm of via de app, natuurlijk. Deze zelflerende thermostaat valt meteen op vanwege zijn compacte en minimalistische design in combinatie met het duidelijk leesbare en verlichte touchscreen. Dankzij geofencing weet de thermostaat of je thuis bent of niet, waardoor je heel wat energie kan besparen.

honeywell thermostaat

Bosch EasyControl

bosch thermostaat

Google Nest V3

 • Automatisch schema
 • Aanwezigheidsdetectie
 • Strak design
 • Toegankelijke bediening

Dit is misschien wel de bekendste slimme thermostaat, en een van de eersten. Het strakke ontwerp maakt hem een gewild designerobject in je interieur. Het voordeel van deze thermostaat is wel zijn opmerkelijke uiterlijk. Hij is rond, zoals veel mensen gewend zijn van hun thermostaat. Bovendien kan je gewoon aan de rand draaien om de temperatuur in te stellen, wat ontzettend intuïtief werkt.

De thermostaat is er in verschillende uitvoeringen, van rvs, koper, zwart, tot wit. Daardoor past deze stijlvolle thermostaat perfect in ieder interieur. Dankzij slimme functies zoals bewegingsdetectie en geofencing weet hij precies wanneer je thuis bent of niet. Bovendien werkt deze thermostaat op vrijwel iedere cv-ketel. Een integratie met Google Assistant is natuurlijk aanwezig. Het systeem is bovendien uit te breiden met rookmelders, camera’s en een slimme deurbel. Je kan de Google Nest Thermostaat draadloos installeren, maar je moet de thermostaat wel via USB voorzien van stroom.

google nest thermostaat

Tado Slimme Thermostaat V3+

 • Zelflerend
 • Geofencing
 • Uitbreidbaar met thermostaatkranen
 • Gebruikt ook weersinformatie

Ook de tado° Slimme Thermostaat sluit je op iedere ketel aan en stelt de gewenste temperatuur in op jouw cv-ketel. De witte, vierkante thermostaat heeft een touchscreen en weet via geofencing of je aanwezig bent of niet. Het sober ogende apparaat moet wel bij je interieur passen. Het is een flinke unit die aan je muur komt te hangen, met een opmerkelijke ledverlichting om gegevens te delen.

Dat doet niet af aan de mogelijkheden. Het systeem is zelflerend en houdt bovendien het weer in de gaten, om op basis daarvan het verwarmingsschema aan te passen. Hoewel de thermostaat de temperatuur van één ruimte meet, kan je hem uitbreiden met thermostaatkranen op verschillende verwarmingen in huis, zodat je de warmte per ruimte kan regelen.

tado thermosgtaat v3

Netatmo Thermostaat

 • Niet zelflerend
 • Uitbreidbaar met thermostaatkranen
 • Ondersteunt alleen OpenTherm-ketels

De Netatmo is wat eenvoudiger in functie en wat neutraler in zijn uiterlijk. Het vierkante model is voorzien van een touchscreen. Hij is niet zelflerend, maar wel tot in de puntjes programmeerbaar. Ook bij de Netatmo-thermostaat kan je thermostaatkranen koppelen, zodat je per ruimte de temperatuur kan regelen. Dat zorgt voor een fijn binnenklimaat, ook op slaapkamers of studeerkamers.

Bovendien past deze thermostaat zijn verwarming aan op de huidige weersituatie buiten. Het is een eenvoudig te installeren systeem, dat als slimme vervanging dient voor je huidige thermostaat. Maar let op: deze thermostaat is enkel geschikt voor cv-ketels met OpenTherm, waardoor je ketel gemoduleerd wordt aangestuurd. Aangezien je de Netatmo-thermostaat volledig draadloos kan installeren, is het mogelijk hem overal in huis te plaatsen.

netatmo thermostaat

Is je huis nog niet slim genoeg? Bekijk dan onze 6 favoriete smarthome-apparaten voor een slim huishouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business