Reviews

iRobot Roomba J7+ review: hoef je niets meer zelf te doen?

iRobot Roomba J7+ review 2022
Voordelen
Automatische Clean Base
Valdetectie (o.a. trappen)
Zeer handige mobiele app
Degelijk materiaal, premium uitstraling
Nadelen
Prijzig
Batterij kan beter
Aanbevolen prijs: €Tussen 800 en 900 euro
Waar te koop?
Totaalscore 8
Eind 2021 lanceerde iRobot de Roomba J7+. TechPulse ging ermee aan de slag, kan deze robotstofzuiger al jouw poetszorgen wegnemen?

Robotstofzuigers zijn ondertussen ingeburgerd. In heel wat huishoudens kom je vandaag gemakkelijk een van deze hulpjes tegen. Ook goedkopere merken zijn ermee aan de slag gegaan waardoor het toestel een stuk toegankelijker is geworden dan in zijn begindagen. iRobot blijft met zijn Roomba in het premiumsegment. De robotstofzuigers zijn gemakkelijk een stukje duurder dan de concurrentie, maar het bedrijf doet er ook alles aan om zich te blijven onderscheiden. Met de Roomba J7+ wil iRobot je nog meer poetswerk besparen, maar slaagt de nieuwe robot daarin?

Lees ook: Roomba i3+ review: geen zorgen met de Clean Base

iRobot Roomba J7+

iRobot Rooma J7+ review

Design

Vorig jaar kregen we al de kans om de Roomba i3+ uit te testen. Qua uiterlijk kan je deze recente modellen heel gemakkelijk met elkaar vergelijken. Ze hebben de typische grote bedieningsknop aan de bovenkant en zijn verder donkergrijs ingekleurd. Aan de zijkant zit nog een handige knop waarmee je meteen toegang hebt tot de opvangbak en verder zijn er geen knoppen aanwezig. Deze robotstofzuiger is voorzien van PrecisionVision Navigation waardoor er aan de voorkant heel wat sensoren terug te vinden zijn. De Roomba J7+ heeft wel een camera aan boord maar die wordt alleen maar gebruikt om objecten en andere obstakels vast te stellen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Net zoals bij andere modellen heeft ook de J7+ – naast de hoofdborstel in het midden – slechts één kleinere borstel. Een bewuste designkeuze volgens de fabrikant. Tot slot merk je wel meteen op dat de Roomba iRobot J7+ vervaardigd is uit premium/stevige materialen. Het onopvallende uiterlijk maakt het mogelijk om hem gemakkelijk weg te steken in je interieur of zelfs gewoon in het zicht te laten staan. De Clean Base is nu een stuk kleiner en heeft aan de voorkant een klein bruin lederen flapje hangen waarop het logo pronkt. Dat geeft het geheel een premium uitstraling.

iRobot Roomba J7+

De features

Hoe kan je nu beslissen over de aankoop van een robotstofzuiger zonder de features? We sommen de belangrijkste kenmerken van de Roomba J7+ voor je op:

  • Afmetingen: 14.4 x 17.4 x 13.9
  • Batterijduur: ongeveer 75 minuten
  • Oppervlakte: Maximum 185m2
  • Smart Mapping: Ja
  • Clean Base: Ja
  • Valsensor: Ja, herkent ook trappen
  • Extra: iRobot Genius 3.0, HEPA-filter, tapijtbooster
iRobot Roomba J7+

In de praktijk

Een van de belangrijkste redenen dat je een robotstofzuiger in huis gaat nemen is natuurlijk de last die van jouw schouders valt. Om die last zoveel mogelijk weg te halen moet een robotstofzuiger een degelijke batterijduur hebben. Volgens iRobot zou de J7+ ongeveer 75 minuten moeten meegaan met een maximale oppervlakte van 185m2. Dat is een kleinere batterij dan in de i3+, maar in de praktijk zal je dat verschil mogelijk niet merken. De batterij is daarmee niet beter of specialer dan bij een ander merk, na één verdiep merken we al snel dat de batterij de helft en soms minder over heeft.

In de praktijk is de iRobot Roomba J7+ een uitstekende robotstofzuiger. Hij neemt zijn tijd om zoveel mogelijk vuil mee te krijgen en neemt de kanten goed mee. Net zoals bij andere Roombamodellen zal ook de J7+ terugkeren als de opvangbak vol zit of de batterij leeg is. Nadien zal hij op de meest recente locatie verder gaan met zijn opdracht. Wat betreft de Clean Base is er ook niets echt veranderd. Langs de bovenkant kan je gemakkelijk de zakken vervangen, maar dat hoeft in principe slechts om de twee maanden.

Eén van de grootste voordelen aan dit model is dat hij ook trappen en andere hoogtes kan vaststellen. Zeker op een bovenverdiep waarbij toegang tot de trap heel gemakkelijk is, kan dit voor velen een feature zijn die je kan overhalen. We lieten de J7+ zijn/haar gang gaan en de robotstofzuiger wist perfect waar te stoppen als de trap in het zicht kwam.

De mobiele iRobot-app

Deze Roomba is voorzien van iRobot Genius 3.0 Home Intelligence dat betekent dat je via de mobiele app heel eenvoudig toegang hebt tot tientallen slimme functies. Zo kan je de J7+ opdracht geven om volgens een bepaald schema te stofzuigen in huis of instellen op basis van je locatie dat wanneer jij het huis hebt verlaten de schoonmaakbeurt mag beginnen. Bovendien kan de app na verloop van tijd heel gemakkelijk inschatten hoelang de totale stofzuigsessie zou gaan duren. Als je bijvoorbeeld nog onderweg bent naar huis en je verwacht gasten, kan je de Roomba J7+ alvast de opdracht geven.

Een tweede belangrijke feature in de Genius 3.0 Home Intelligence is het gebruik van smart mapping. Na de eerste twee stofzuigsessies heeft de Roomba je huis/verdiep in kaart gebracht. Uiteraard doet de stofzuiger dat op basis van alle obstakels die hij is tegengekomen. Als gebruiker kan je perfect die kaart gaan aanpassen en ook labelen. Wil je dat de J7+ bijvoorbeeld alleen je slaapkamer doet? Geen probeem, voeg het gewoon toe aan de taak.

Iets voor jou?

Is deze robotstofzuiger nu iets voor jou en hoe bepaal je of hij bij jou wensen past? Als je aan de hand van bovenstaande features en argumenten die we aanhaalden bijna altijd een vinkje kon zetten, dan is de Roomba j7+ mogelijk iets voor jou. De premium afwerking van de robotstofzuiger, het degelijke stofzuigen zelf en de gemakkelijke Clean Base zijn allemaal features die het overwegen waard zijn.

Bovendien herkent de stofzuiger uitwerpselen van huisdieren en je trap of andere hoogteverschillen. Tapijten doet hij ook goed, alleen zijn we minder enthousiast over de batterijduur. Die had gerust wat langer gemogen gezien de prijscategorie van deze robotstofzuiger. De Roomba brengt net zoals bij andere modellen je huis in kaart en je kan er ook gemakkelijk zelf mee aan de slag.

Hoef je nu zelf echt niets meer te doen? Het antwoord daarop is natuurlijk nee, een robotstofzuiger is een heel goede huishoudhulp, maar zal nooit zo goed stofzuigen zoals je dat zelf zou doen. Maakt dat een robotstofzuiger dan overbodig? Neen, het is een extra hulp die voor heel wat taken kan ingezet worden en jouw poetssessies een heel stuk kan inkorten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business