Reviews

Roomba i3+ review: geen zorgen met de Clean Base

Roomba i3+ review
Voordelen
90 minuten actief
Degelijke mobiele app
Automatische Clean Base
Nadelen
Kaart van je woning niet aanpasbaar
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 9
iRobot is een doorgewinterde fabrikant van robotstofzuigers. Met de Roomba i3+ komt er een betaalbaar model met Clean Base op de markt.

Begin 2021 lanceerde iRobot een nieuwe robotstofzuiger waarmee het bedrijf het middensegment wil veroveren: de Roomba i3+. Een model dat goedkoper is dan de rest van het segment, maar daarom ook niet het goedkoopste model is. Het grote verschil met deze i3+ is dat hij een Clean Base heeft waarmee de robotstofzuiger zichzelf laat leegzuigen en je je niets moet aantrekken van een volle stofzuiger. De goedkopere i3 plus heeft die Clean Base niet. Is die 200 euro extra de moeite waard? Wij zochten het uit.

Design

Op het eerste gezicht heeft de i3+ een aantrekkelijk uiterlijk. Bovenaan vinden we drie knoppen. De grootste knop zal je het meest gebruiken. Het is namelijk de aan/uit knop & de knop waarmee je de i3+ handmatig kan activeren. Links en rechts van die hoofdknop bevinden zich nog twee extra toetsen. De grootste knop heeft ook een zachte led-ring die aangeeft wanneer de batterij leeg is en blauw schijnt wanneer hij naar de Clean Base moet.

Een van de grotere voordelen aan deze Roomba is dat hij afgewerkt is met materiaal waarop je minder gemakkelijk vuil ziet. Ik heb bijvoorbeeld zelf een Rowenta robotstofzuiger staan, die is afgewerkt met zwart glanzend materiaal waardoor je er meteen stof op ziet liggen. De Roomba i3+ daarentegen is afgewerkt in een grijs mat en zacht metaal waardoor het beter in je interieur opgaat.

Aan de onderkant zitten de tools die echt belangrijk zijn bij een robotstofzuiger: de borstels. Tegenover de concurrentie heeft ook deze i3+ maar één kleinere borstel. iRobot doet dat omdat het bedrijf claimt dat zijn hoofdborstels voldoende zuigkracht hebben waardoor een tweede of derde kleine borstel helemaal niet nodig is.

iRobot Home app

Over de app alleen maar goeds. We stonden van in het begin versteld van de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van de iRobot Home App. In vergelijking met sommige concurrenten heeft iRobot niets meer te leren. De fabrikant heeft duidelijk door dat een robotstofzuiger niet alleen goed moet kunnen proper maken, de applicatie die erbij hoort is half zo belangrijk. De wifi-verbinding met de robot blijft stabiel en is bij ons nooit weggevallen, iets dat we van onze Rowenta niet kunnen zeggen. Wat doe je nu allemaal met deze app?

Start een poetsbeurt, maak een planning wanneer de i3+ moet beginnen, bekijk de geschiedenis van al je poetsbeurten, roep de Roomba op met een lokalisatiegeluid of voeg ‘m toe aan je slimme huis met IFTTT, Alexa of Google Assistant. Wij gebruikten vooral die laatste. Met IFTTT kan je bijvoorbeeld – als je in het bezit bent van een compatibel smartlock – de i3+ laten poetsen van zodra de deur op slot gaat.

Dat de Roomba i3+ in het middensegment van het aanbod zit, heeft ook te maken met kleinere details die de stofzuiger niet heeft, tegenover het premiummodel. Jammer genoeg ondersteunt dit model bijvoorbeeld geen kaartopbouw van je woning. De stofzuiger legt wel voor zichzelf vast hoe je ruimtes zijn opgebouwd, maar je kan daar zelf geen instellingen bij wijzigen. Nadat een stofzuigbeurt is stopgezet krijg je wel een soort voorvertoning van de ruimtes die de i3+ in kaart heeft gebracht, maar daar stopt het.

Twee grote hoofdborstels, een krachtige zuiger en een zijborstel zijn meer dan voldoende, zo blijkt.

Gebruik en batterij

De batterij van deze i3+ zou zo’n 90 minuten moeten meegaan. Dat is vrij lang. In ons geval kan de robotstofzuiger in één beurt bijna de gehele vloer stofzuigen: een enorm pluspunt vinden we. Daarmee zou dit model het ook beter moeten doen dan de premium i7+ of s9+ met Clean Base. Maar die batterijduur van 90 minuten bleek ook niet altijd haalbaar. Eén keer reed de i3+ al na een uurtje terug naar de Clean Base om op te laden. Omdat hij moe was? Omdat de batterij sneller leeg was door meer vuil? We hebben er het raden naar. Je begint nu waarschijnlijk te twijfelen als je dit leest, maar de intelligentie van deze iRobot gaat verder dan je denkt. De i3+ gaat namelijk na het opladen verder met stofzuigen daar waar hij gestopt is. Als dat niet fantastisch is.

Persoonlijk vinden we het nadelig dat de i3+ groter is dan gemiddeld. Vooral in de dikte, waardoor hij niet onder alle meubels past en je daar toch zelf nog even met de steelstofzuiger zal moeten passeren. Als dat je niet stoort, hoef je niet te twijfelen.

Als je je afvraagt hoe krachtig deze robotstofzuiger nu eigenlijk is, zijn we je het antwoord nog verschuldigd. De fabrikant deelt namelijk niet mee in exacte cijfers hoe sterk zijn stofzuigers zijn, maar gebruikt de Roomba 600 als referentiepunt. Zet ze naast elkaar en de i3+ zou zo’n 10 keer krachtiger moeten zijn. In de praktijk blijkt ook echt wel dat deze Roomba krachtig genoeg is voor alle soorten vuil. Geen zorgen dus.

Roomba i3+
De Clean Base is zijn extra prijskaartje van 200 euro echt wel waard.

Clean Base

De Roomba i3+ zou zijn plusje niet verdienen als er geen Clean Base aan boord was. De meerprijs van 200 euro tegenover de ‘gewone’ i3 zit ‘m namelijk in de Clean Base. Wanneer de stofzuiger vol zit, zal hij automatisch naar de Clean Base terugkeren om zichzelf leeg te maken. Volgens iRobot hoef je daarna weken niet meer om te kijken naar de vuilzak. Wat echter wel nodig is – maar dat geldt voor alle robotstofzuigers – is dat ook de i3+ een maandelijks onderhoud krijgt. Afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, zal hij natuurlijk meer onderhoud nodig hebben. Bij een wollen tapijt zal je bijvoorbeeld sneller de borstels moeten vrijmaken. Ook rond de sensors kan vuil zich opstapelen. Om ervoor te zorgen dat je robotstofzuiger dus alles uit zijn prestaties kan halen, is onderhoud echt wel nodig. Bovendien geeft de iRobot Home App je ook herinneringen als het systeem denkt dat een onderhoud nodig is.

Is deze robotstofzuiger iets voor jou?

Dat hangt sterk af van waar je naar op zoek bent. Als je niet te veel geld wil uitgeven aan een robotstofzuiger en weinig toeters en bellen nodig hebt, zeggen we nee. Toch zijn er heel veel punten waarmee we je waarschijnlijk kunnen overtuigen om de i3+ minstens te overwegen. Tegenover de rest van het aanbod bij iRobot is dit model zeer budgetvriendelijk. Je krijgt een stabiele applicatie met regelmatige updates en de mogelijkheid om de stofzuiger toe te voegen aan je slimme woning. Bovendien is de zuiger krachtig genoeg voor alle soorten vuil, heb je ongeveer 90 minuten batterijduur en brengt de stofzuiger je woning vanzelf in kaart.

Helaas kan je bij dat laatste zelf geen wijzigingen aanbrengen. Voor 599 euro haal je trouwens ook een stofzuiger in huis die zich redelijk goed in je interieur integreert. De afwerking is premium en alles voelt stevig/degelijk aan. Het grootste pluspunt is natuurlijk de automatische Clean Base. Je hoeft amper om te kijken naar vuil, want de Roomba i3+ doet alles voor jou. Heeft hij dan toch een onderhoud nodig? Dan zal de mobiele app voor iOS en Android je daarvan op de hoogte brengen.

Interesse? Dit model is nu 100 euro goedkoper bij Krëfel en Vandenborre.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business