Tips

10 tips voor veiligere wachtwoorden

wachtwoord tips
Het creëren van een sterk en veilig wachtwoord is relatief eenvoudig, mits je enkele eenvoudige richtlijnen volgt.

In het huidige digitale tijdperk is het essentieel om veilige wachtwoorden te hebben om uw online identiteit te beschermen. Met de toenemende frequentie van cyberaanvallen en datalekken kan een zwak of gemakkelijk te raden wachtwoord rampzalig zijn. Dit zijn 10 tips om jouw wachtwoorden sterker te maken.

1. Gebruik langere wachtwoorden met ten minste een cijfer, symbool en hoofdletter

Lengte is cruciaal als het gaat om wachtwoordbeveiliging. Hoe langer uw wachtwoord, hoe moeilijker het is voor hackers om het te kraken. De aanbevolen lengte voor een sterk wachtwoord is ten minste 12 tekens, waaronder hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.

2. Vermijd namen van huisdieren, kinderen, automodellen, enz.

Het gebruik van algemene zinnen of persoonlijke informatie zoals namen van huisdieren, echtgenoten, kinderen of automodellen als uw wachtwoord is een aanzienlijk veiligheidsrisico. Deze informatie is vaak gemakkelijk te raden of te verkrijgen via sociale media of andere middelen, waardoor uw wachtwoord kwetsbaar wordt voor cyberaanvallen.

3. Deel uw wachtwoorden niet met anderen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je wachtwoord met iemand delen, zelfs met iemand die je vertrouwt, is niet aan te raden. Je weet nooit wanneer iemand per ongeluk of met opzet uw wachtwoord onthult, wat leidt tot een inbreuk op uw online identiteit.

4. Hergebruik je wachtwoorden niet

Het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord op meerdere sites is een aanzienlijk veiligheidsrisico. Als één site wordt gehackt, kan je wachtwoord in gevaar komen en kan de hacker toegang krijgen tot uw accounts op andere sites.

5. Gebruik geen opeenvolgende cijfers of letters (abc, 123, enz.)

Het gebruik van opeenvolgende cijfers of letters zoals “abc” of “123” als je wachtwoord is een veiligheidsrisico omdat het gemakkelijk te raden is door hackers. Probeer steeds het gebruik van patronen of reeksen in uw wachtwoorden te vermijden.

6. Bewaar je wachtwoorden niet als platte tekst op jouw computer

Uw wachtwoordlijst in platte tekst opslaan op uw computer is hetzelfde als uw voordeur wagenwijd openzetten voor hackers. Het is sterk aanbevolen een wachtwoordmanager te gebruiken om unieke wachtwoorden voor elke account op te slaan en te genereren.

Uitgelicht artikel Beste wachtwoordmanagers De beste wachtwoordmanagers in 2023

7. Hergebruik nooit het wachtwoord van je mailbox voor andere sites

Uw e-mail wordt vaak gebruikt als herstelmiddel voor andere accounts. Als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor uw e-mail en andere accounts, en uw e-mailwachtwoord wordt gehackt, lopen al uw andere accounts ook gevaar. Gebruik een uniek wachtwoord voor uw e-mailaccount en al uw online accounts.

8. Voeg geen jaartal toe aan je wachtwoord

Het huidige jaar (of een jaartal in het algemeen) toevoegen aan uw (huidige) wachtwoord is geen veilige wachtwoordstrategie. Het is gemakkelijk voor hackers om dit patroon te raden en toegang te krijgen tot uw account.

9. Maak unieke wachtwoorden zonder veelvoorkomende woorden te gebruiken

Het gebruik van veel gebruikte namen, woorden of zinnen als uw wachtwoord is een veiligheidsrisico. Hackers gebruiken vaak cracking tools die snel wachtwoorden kunnen raden die woorden uit een woordenboek gebruiken. Gebruik unieke wachtwoorden met een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.

10. Gebruik geen echte woorden

Woorden die terug te vinden zijn in een woordenboek zijn gemakkelijk te raden, waardoor ze een gemakkelijk doelwit zijn voor kraakprogramma’s. Gebruik geen woordenboekwoorden of zinnen als wachtwoord, maar een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.

Met deze tien tips kan je unieke, veiligere wachtwoorden maken die voor hackers moeilijker te raden zijn. Gebruik voor elke account een ander wachtwoord en maak gebruik van een wachtwoordmanager om uw wachtwoorden veilig op te slaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business