Hierdoor wordt je Chrome-browser straks veel sneller
Volgens Google weet de Maglev-compiler voor de JavaScript-engine van Chromium onder meer de CPU-last te verlagen. Die verminderde CPU-last gaat gepaard met betere algehele prestaties, meldt het in een blogpost. Specifiek zou de Maglev-compiler in Chrome zo’n 5 procent beter presteren in de Speedomark-benchmark. In JetStream, een veelgebruikte benchmark voor browsers, loopt dit zelfs op tot 7,5 procent.
Concreet betreft Maglev een zogenaamde just-in-time compiler. Volgens Google is de compiler in staat in de eerste een honderdste seconde relevante code te genereren. Zoals gezegd leidt dit tot een verlaagd CPU-gebruik, betere prestaties én onder de streep vooral een lager batterijgebruik. Dit komt uiteraard vooral ten goede aan laptop- en smartphonegebruikers, die hun batterij plots langer zien meegaan.
Vlottere grafische prestaties
Niet geheel nieuw is de komst van grafische optimalisaties. Het Chromium-team meldt sinds begin 2023 ‘meer dan 20 optimalisaties’ te hebben doorgevoerd om de grafische rendering in Chromium te versnellen. Dit omvat verbeteringen aan Canvas-prestaties, profielgestuurde optimalisaties, GPU task scheduling en layer compositing. Volgens de ontwikkelaars heeft dit geleid tot driemaal snellere grafische prestaties in Chromium.
Uitrol met Chromium 114
Volgens het Chromium-team is de Maglev-compiler toegevoegd aan Chrome 114. Die versie rolt uit vanaf 5 juni, en zou inmiddels een brede gebruikersbasis hebben bereikt. Je zou dus meteen van de vlottere prestaties en het lagere stroomgebruik kunnen genieten.
Ook andere Chromium-gebaseerde browsers, waaronder Edge, kunnen daarvan profiteren. Het is wel aan ontwikkelaars zelf om de nieuwe just-in-time compiler in hun browser te verwerken.
Niet eerste efficiëntieslag
Voor gebruikers moer dit dus vooral een efficiëntere Chrome-ervaring opleveren. Dat lijkt intussen het thema te zijn van veel recente updates aan de browser. Eerder kondigde Google al aan te komen met functies om het RAM- en stroomverbruik van de browser te verlagen door tabbladen eerder in stand-by-modus te plaatsen. Dit vereist wel dat gebruikers zulke tabbladen handmatig herladen.