Nieuws

Google Chrome springt eindelijk zuiniger om met energie

Google Chrome
© Google
Google Chrome smulde tot voor kort nog van stroom en je werkgeheugen. Vanaf Chrome 108 wordt het stroom- en geheugengebruik aan banden gelegd.

Althans, die besparingen gelden voor twee nieuwe modi in Google Chrome. Vanaf Chrome 108 kun je op je desktop kiezen uit de Memory Saver- of Battery Saver-modus. Kies je voor Memory Saver, dan gebruikt de browser desgewenst minder werkgeheugen. Google zegt dat dit geheugenbesparingen tot 30 procent oplevert. Hiervoor maakt het geheugen vrij van tabbladen die je niet actief gebruikt. Dit betekent wel dat je tabbladen soms opnieuw moet laden.

Batterijbesparingsmodus (Battery Saver) schakelt enkel in als de batterij van je laptop beneden 20 procent duikt. Desktops hebben dus überhaupt geen baat bij een mogelijk lager stroomverbruik – Google zal immers automatisch herkennen als stroombesparing ingeschakeld moet worden. Als je Battery Saver-modus inschakelt op Chrome, wordt achtergrondactiviteit van de browser beperkt. Ook worden visuele effecten van video’s en afbeeldingen tot een minimum beperkt.

Google schrijft op zijn supportpagina dat je de opties terugvindt in het Prestaties-tabblad van het Chrome-instellingenmenu. Zodra je de modi inschakelt zie je dat terug in de adresbalk in Chrome; via de icoontjes in de adresbalk kun je de besparingsmodi desgewenst ook direct uitschakelen.

Passkey-ondersteuning in Chrome

Volgens 9to5Google bevat Chrome 108 voor de desktop (macOS en Windows 11) en Android ook Passkey-ondersteuning. Met Passkeys kun je inloggen zonder een wachtwoord in te voeren. Met deze FIDO-standaard moet het wachtwoord verleden tijd worden. Voorlopig is het nog wachten op websites die de inlogstandaard ondersteunen. Tot die tijd werkt het Chromium-team aan Passkeys voor Chrome OS (Chromebooks) en iOS-apparaten.

Wil je de nieuwe besparingsmodi en Passkeys gaan uitproberen? Volgens Google is de Chrome 108-versie inmiddels breed beschikbaar voor desktop en mobiele apparaten. Wel lijken de Energy Saver en Memory Saver-modi via A/B-testen te worden uitgerold. Je zal mogelijk nog enkele dagen het instellingen-menu moeten checken voordat de functie verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business