Hierdoor wordt je Chrome-browser straks veel sneller

Google Chrome
© Google
Google heeft een nieuwe compiler aan Chromium toegevoegd, de basis van onder meer de Chrome-browser. De Maglev-compiler moet vlottere prestaties bieden.

Volgens Google weet de Maglev-compiler voor de JavaScript-engine van Chromium onder meer de CPU-last te verlagen. Die verminderde CPU-last gaat gepaard met betere algehele prestaties, meldt het in een blogpost. Specifiek zou de Maglev-compiler in Chrome zo’n 5 procent beter presteren in de Speedomark-benchmark. In JetStream, een veelgebruikte benchmark voor browsers, loopt dit zelfs op tot 7,5 procent.

Concreet betreft Maglev een zogenaamde just-in-time compiler. Volgens Google is de compiler in staat in de eerste een honderdste seconde relevante code te genereren. Zoals gezegd leidt dit tot een verlaagd CPU-gebruik, betere prestaties én onder de streep vooral een lager batterijgebruik. Dit komt uiteraard vooral ten goede aan laptop- en smartphonegebruikers, die hun batterij plots langer zien meegaan.

Vlottere grafische prestaties

Niet geheel nieuw is de komst van grafische optimalisaties. Het Chromium-team meldt sinds begin 2023 ‘meer dan 20 optimalisaties’ te hebben doorgevoerd om de grafische rendering in Chromium te versnellen. Dit omvat verbeteringen aan Canvas-prestaties, profielgestuurde optimalisaties, GPU task scheduling en layer compositing. Volgens de ontwikkelaars heeft dit geleid tot driemaal snellere grafische prestaties in Chromium.

Uitrol met Chromium 114

Volgens het Chromium-team is de Maglev-compiler toegevoegd aan Chrome 114. Die versie rolt uit vanaf 5 juni, en zou inmiddels een brede gebruikersbasis hebben bereikt. Je zou dus meteen van de vlottere prestaties en het lagere stroomgebruik kunnen genieten.

Ook andere Chromium-gebaseerde browsers, waaronder Edge, kunnen daarvan profiteren. Het is wel aan ontwikkelaars zelf om de nieuwe just-in-time compiler in hun browser te verwerken.

Niet eerste efficiëntieslag

Voor gebruikers moer dit dus vooral een efficiëntere Chrome-ervaring opleveren. Dat lijkt intussen het thema te zijn van veel recente updates aan de browser. Eerder kondigde Google al aan te komen met functies om het RAM- en stroomverbruik van de browser te verlagen door tabbladen eerder in stand-by-modus te plaatsen. Dit vereist wel dat gebruikers zulke tabbladen handmatig herladen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business