Hierdoor wordt je Chrome-browser straks veel sneller

Google Chrome
© Google
Google heeft een nieuwe compiler aan Chromium toegevoegd, de basis van onder meer de Chrome-browser. De Maglev-compiler moet vlottere prestaties bieden.

Volgens Google weet de Maglev-compiler voor de JavaScript-engine van Chromium onder meer de CPU-last te verlagen. Die verminderde CPU-last gaat gepaard met betere algehele prestaties, meldt het in een blogpost. Specifiek zou de Maglev-compiler in Chrome zo’n 5 procent beter presteren in de Speedomark-benchmark. In JetStream, een veelgebruikte benchmark voor browsers, loopt dit zelfs op tot 7,5 procent.

Concreet betreft Maglev een zogenaamde just-in-time compiler. Volgens Google is de compiler in staat in de eerste een honderdste seconde relevante code te genereren. Zoals gezegd leidt dit tot een verlaagd CPU-gebruik, betere prestaties én onder de streep vooral een lager batterijgebruik. Dit komt uiteraard vooral ten goede aan laptop- en smartphonegebruikers, die hun batterij plots langer zien meegaan.

Vlottere grafische prestaties

Niet geheel nieuw is de komst van grafische optimalisaties. Het Chromium-team meldt sinds begin 2023 ‘meer dan 20 optimalisaties’ te hebben doorgevoerd om de grafische rendering in Chromium te versnellen. Dit omvat verbeteringen aan Canvas-prestaties, profielgestuurde optimalisaties, GPU task scheduling en layer compositing. Volgens de ontwikkelaars heeft dit geleid tot driemaal snellere grafische prestaties in Chromium.

Uitrol met Chromium 114

Volgens het Chromium-team is de Maglev-compiler toegevoegd aan Chrome 114. Die versie rolt uit vanaf 5 juni, en zou inmiddels een brede gebruikersbasis hebben bereikt. Je zou dus meteen van de vlottere prestaties en het lagere stroomgebruik kunnen genieten.

Ook andere Chromium-gebaseerde browsers, waaronder Edge, kunnen daarvan profiteren. Het is wel aan ontwikkelaars zelf om de nieuwe just-in-time compiler in hun browser te verwerken.

Niet eerste efficiëntieslag

Voor gebruikers moer dit dus vooral een efficiëntere Chrome-ervaring opleveren. Dat lijkt intussen het thema te zijn van veel recente updates aan de browser. Eerder kondigde Google al aan te komen met functies om het RAM- en stroomverbruik van de browser te verlagen door tabbladen eerder in stand-by-modus te plaatsen. Dit vereist wel dat gebruikers zulke tabbladen handmatig herladen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business