Nieuws

Waarom je best wegblijft van niet-officiële ChatGPT-apps

ChatGPT
© OpenAI
Generatieve artificiële intelligentie zit sinds een aantal maanden overal. Toen ChatGPT aan het grote publiek werd voorgesteld, startte een storm die sindsdien nog niet is gaan liggen. Dienst na dienst en app na app kwam aanzetten met datgene dat ChatGPT al sinds november vorig jaar aanbiedt: een chatbot waarmee je kan spreken alsof het een echt persoon is en die antwoord geeft op al je vragen.

Het gaat echt om nieuwe technologie: een computer die, op basis van wat input, zélf iets kan creëren. Reden genoeg voor regulatoren wereldwijd om de ogen open te sperren en goed uit te kijken naar wat er zoal aankomt. Zo kreeg ChatGPT in zijn oorspronkelijke vorm maar moeilijk voeten in de aarde en moest het bedrijf erachter, OpenAI, eerst allerlei aanpassingen doorvoeren vooraleer ChatGPT in Italië werd toegelaten. Dat is ook meteen de reden waarom Bard, de chatbot van Google, niet aan te spreken is in onze contreien: Google zoekt nog een manier om het computersysteem aan de Europese privacyregels te doen gehoorzamen.

Het kernwoord is dan ook steeds hetzelfde: privacy. Chatbots zoals ChatGPT mogen niet zomaar gebruikmaken van je persoonlijke informatie en wat je allemaal tegen de chatbot zegt. Daarvoor moet je in Europa altijd eerst toestemming geven. Inmiddels gaan systemen als Bing en ChatGPT heel wat beter met je persoonlijke informatie om, al hangt het er vanaf hoe je de chatbot gebruikt.

Spreken met ChatGPT en Bing

Aanvankelijk was een chatpagina op de website van OpenAI de enige manier om een gesprek met een slim computersysteem aan te gaan. Kort nadien maakte Microsoft bekend de technologie van OpenAI te gebruiken voor een eigen product: de nieuwe Bing. Vanaf dan was het ook mogelijk om vanuit de Bing-zoekmachine tegen een slim AI-systeem te praten. Voor wie surft met Microsoft Edge staat Bing sinds enige tijd binnen handbereik, in een handige zijbalk aan de rechterkant.

Wie gebruikmaakt van ChatGPT of Bing via de browser heeft het meeste zekerheid: je privacy wordt braaf gerespecteerd, of toch zo lang je de chatbots vanaf de juiste pagina’s probeert te bezoeken. Echt waterdicht is het echter niet. Een tijd geleden raakte bijvoorbeeld bekend dat Edge je browsergeschiedenis doorzette naar de Bing-zoekmachine. Dat gebeurde gelukkig niet met opzet, maar dankzij een fout in de code van de browser.

Uitgelicht artikel Microsoft Edge synchroniseren Edge laat aan Bing weten welke websites je bezoekt

Bing en ChatGPT op de gsm

Mobiele gebruikers hebben minder geluk. Zowel de Apple App Store als de Google Play Store staan vol met ChatGPT-, Bing- en andere AI-apps die allemaal hetzelfde aanbieden: gesprekken met een intelligente robot. Opvallend is dat deze ‘valse’ apps véél meer persoonlijke informatie van je nodig hebben dan de officiële apps. Het is dan ook een goed idee om te letten op welke app je precies installeert.

Een voorbeeld: wie in de Apple App Store op zoek gaat naar ‘ChatGPT’ krijgt de officiële app pas op de tweede plek te zien. De eerste plek wordt ingenomen door ofwel ‘Genie – AI Chatbot’ of de app ‘AI Chatbot: Open Chat AI’, twee apps die betalen voor het eerste plekje in de lijst. Bing is ook als app beschikbaar voor iPhones, maar komt bij de ChatGPT-zoekopdracht pas op de tiende plek tevoorschijn. Wie rechtstreeks zoekt op ‘Bing’ ziet de juiste en officiële app meteen op plekken één en twee verschijnen.

Pas de tweede app uit de lijst is de officiële ChatGPT-app.

Voor Android-gebruikers ziet de situatie er niet veel beter uit. Een zoekopdracht naar ‘ChatGPT’ in de Play Store levert niets dan valse resultaten op: een officiële app voor het Android-besturingssysteem is er namelijk nog niet. Bing komt er gelukkig wel al op de derde plek te staan.

Valse ChatGPT-apps in de Google Play Store.

Privacyzorgen

Ben je een iPhonegebruiker en wil je de technologie van OpenAI kunnen gebruiken? Zorg er dan zeker voor dat je ofwel de officiële ChatGPT-app installeert, ofwel de Bing-app van Microsoft. Niet-officiële apps bieden in het beste geval dezelfde functies als de app van OpenAI zelf, alleen geef je er als gebruiker veel meer voor terug.

Waar de officiële app slechts een handvol toestemmingen en een beperkt aantal types data van de gebruiker meeneemt, is de lijst bij andere apps veel groter. Dat is niet het enige probleem: je weet bovendien niet wat er met je data gebeurt. Van ontwikkelaars als OpenAI en de Microsoft Corporation weten we dat ze grotendeels betrouwbaar zijn. Van ontwikkelaars als ‘Dong Nguyen’ (ChatGPT Nederlands), ‘Social Media Apps & Games GmbH’ (AI Chat: Ask Chatbot Assistant), ‘Vulcan Labs Company Limited’ (AI ChatBot: Open Chat AI) en ‘AppNation Ltd.’ (Genie – AI Chatbot) is het al veel moeilijker om die bewering te maken.

Vaak hebben zulke ontwikkelaars geen andere apps in de App Store staan of hebben ze net heel veel apps met uiteenlopende functies. AppNation Ltd. en Vulcan Labs bieden bijvoorbeeld apps aan als ‘Louder Volume Booster’, ‘PDF Maker – Convert to PDF’, ‘Vocal Remover AI’ en ‘Pretty: Lock Screen Wallpapers’. Apps met namen en functies die zo uit een artikel over malware gelicht lijken. Een gouden raad is om van zulke apps en ontwikkelaars weg te blijven.

ChatGPT voor Android

Android-gebruikers hebben minder geluk: zij moeten het voorlopig zonder officiële ChatGPT-app stellen. Wel kunnen zij de officiële Bing-app gebruiken, die grotendeels uit dezelfde bouwstenen bestaat. Een andere mogelijkheid is om naar de website van OpenAI te surfen om daar met de chatbot te spreken. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je geen gegevens cadeau doet aan één of andere ongure ontwikkelaar in de Play Store.

BeveiligingbingChatGPTmobielOpenAIsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken