Opera lanceert nieuwe ‘Opera One’-browser met AI-integratie
Na een maand blijkt dat de gloednieuwe Opera One-browser voldoet aan de verwachtingen. De browser is vanaf nu te downloaden, zonder dat je voor een bètaprogramma moet intekenen. Met het beschikbaar komen van de nieuwe browser schuift Opera een nieuw vlaggenschip-product naar voren.
De reguliere Opera-browser is inmiddels aan zijn honderste versie toe. Opera kiest er nu echter voor om met een nieuwe browser naar het publiek te stappen. De nieuwe browser is bovendien de eerste de vanaf dag één een AI-integratie kent. Opera steekt namelijk zijn Aria-AI-systeem in de browser. Daar zal de AI te bereiken zijn via een commandolijn en een zijbalk.
Aria
Aria is dus het AI-systeem van Opera. Het werd ontwikkeld op de eigen ‘Composer’-engine en maakt gebruik van OpenAI’s GPT-taalmodellen. Net zoals de nieuwe Bing weet Aria ook hoe die opzoekingen moet doen op het internet – het AI-model kan dus ook met nieuwe informatie overweg. Als je problemen hebt met je browser kan je deze ook laten oplossen door de AI. Die is namelijk op de hoogte van alle supportdocumenten voor de nieuwe browser.
Aria kan op twee manieren ingeroepen worden. Opera integreert een zijbalk in de browser. Daar kan je, net zoals in Microsoft Ege het geval is, spreken met het AI-systeem. Er is ook een tweede optie: door tegelijk op de Windows- en ‘/’-toetsen te duwen komt er een kleine overlay tevoorschijn. Hier kan je ook een vraag aan de AI stellen.
Liever geen AI-toestanden in je browser? Dat kan: Opera One is een modulaire browser. De AI-integratie in Opera One is dan ook volledig opt-in. Je moet eerst de zijbalk openen en aanmelden met een Opera-account voor je de functie kan aanzetten.
Tab-eilanden
Opera One komt bovendien met nog een nieuwe functie: tab-eilanden. Onderzoek wijst uit dat het huidige tab-systeem, zoas het in andere browser voorkomt, niet bepaald efficiënt is. Opera hanteert in Opera One een nieuwe aanpak, waarbij tabs gegroepeerd worden naargelang de context. Ben je een reisje aan het plannen? Dan komen alle tabs die daarmee te maken hebben onder een eiland te staan. Klik je vaak over en weer tussen documenten voor je werk? Ook die tabs worden handig samen gegroepeerd, zodat je niet steeds naar het juiste venster moet zoeken.
Modulair design
Nieuw is ook het modulaire design van Opera One. Dit laat de browserfabrikant toe om enkel de meest noodzakelijke aspecten naar de voorgrond te schuiven en de rest op de achtergrond te laten. Dat zou automatisch en op basis van de context gebeuren, net zoals tab-eilanden dynamisch gegroepeerd worden.
Bovendien maakt het modulaire design van de browser het voor de fabrikant mogelijk om makkelijk nieuwe features uit te rollen. De verwachting is dan ook dat er na verloop van tijd meer AI-functies naar de browser komen.
Opera is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en is meteen te downloaden via de website van Opera.